Unicef'in raporuna göre insani krizde olan bölgelerde yaşları 3-18 arasında değişen 462 milyon çocuk yaşıyor.
Suriye'de beş yıl süren savaş nedeniyle 6000 okul kullanılamaz hale geldi, çatışmaların yaşandığı Doğu Ukrayna'da da her beş okuldan biri ya hasar gördü ya da yıkıldı.
Rapor, İstanbul'da 23-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi öncesi yayımlandı.
Zirvede 'Education Cannot Wait' (Eğitim Bekleyemez) adlı yeni acil yardım fonu da açıklanacak.
Fon, gelecek beş yıl içinde 4 milyar dolara yakın yardım toplamayı hedefliyor. Unicef yardımın acil eğitim ihtiyacı olan 13.6 milyon çocuk için kullanılacağını söyledi.
'Kayıp kuşak riski'
Unicef'in verilerine göre, bir yıldan uzun süredir eğitimden yoksun bırakılan yoksul ailelerin çocuklarının eğitime geri dönme ihtimalleri oldukça düşük.
Raporda, "Büyük ayaklanmalar sırasında okullar çocuklara güvenli alan ve hayati öneme sahip bir düzen sağlasa da, kriz dönemlerinde çocuklar özellikle eğitimden yoksun bırakılma riskiyle karşı karşıya" deniyor.
Unicef, eğitimin çocuklara kendi hayatlarını ve kendi ülkelerini yeniden inşa etmeleri için yapı taşları verdiğini belirtiyor.
Pakistan'da kız çocuklarının eğitim haklarını savunan Malala Yusufzay, bu yıl başında savaş nedeniyle yerlerinden edilen milyonlarca Suriyeli mülteci çocuğun eğitimi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Yusufzay, mülteci çocukların "kayıp kuşak" olma riski taşıdıklarını ifade etti.
Kaynak: BBC TÜRKÇE