Ana SayfaHaberlerDünyaPanama dalgası yayılıyor

Panama dalgası yayılıyor

 

Panama belgeleri arasında yer alan bir UEFA Şampiyonlar Ligi yayın hakları anlaşmasında, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun da imzasının bulunduğu iddia edildi.

 

İngiltere'nin The Guardian gazetesinde yer alan haberde, UEFA'nın 2006'da Cross Trading adlı off-shore şirketiyle yaptığı yayın hakları anlaşmasında, o dönem UEFA'da yönetici olarak çalışan Infantino'nun da imzasının bulunduğu öne sürüldü.

 

Geçmişte yolsuzluk yapmakla suçlanan şirket sahipleri Hugo ve Mariano Jinkis'in, 111 bin dolara aldıkları turnuvanın Ekvador'daki yayın haklarını 3 katı fiyatına (311 bin 170 dolar) Teleamazonas kanalına sattığı belirtildi. Şirketin ayrıca, 28 bin dolara elde ettiği UEFA Süper Kupa yayın haklarını da 126 bin 200 dolara aynı kanala sattığı kaydedildi.

 

Macri baskı altında

 

 Arjantin’de muhalif liderler, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’den Panama belgelerindeki off-shore şirketi ile bağlantısını açıklığa kavuşturmasını talep etti. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Panama belgelerinde adı geçen çocuklarına dair iddiaların soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulacağını açıkladı.

 

Seçimlerde devlet başkanlığı adayları arasında bulunan “Yenilikçi Cephe” lideri Sergio Massa, Macri’nin ulusa sesleniş konuşmasında olaya açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

 

“Zafer için Cephe” lideri Hector Recalde de Macri’nin Panama belgelerinde neden isminin yer aldığı konusunu açıklığa kavuşturmasını istedi. 

 

Muhalif liderlerin bireysel açıklama taleplerine rağmen Macri adına konuşan Bakanlar Kurulu Başkanı Marcos Pena, Arjantin Devlet Başkanının Panama belgelerinde neden yer aldığı konusunda ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçındı.

 

Pena, basın mensuplarının sorularına ısrarlı bir şekilde “Devlet Başkanının saklayacak bir şeyi yok” cevabını verdi.

 

Ayrıca Panama belgelerinde adı geçen Fleg Trading Ltd. adlı şirketin Macri’nin babası Franco Macri’ye ait olduğunu, kendisinin bir kaydı olmadığını söyledi.

 

Off-shore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelere göre, Mossack Fonseca'nın, iş adamı olduğu ve Buenos Aires Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde Macri’ye hukuki danışmanlık hizmeti verdiği iddia edilmişti.

 

Pakistan'da komisyon kurulacak

 

 Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Panama belgelerinde adı geçen çocuklarına dair iddiaların soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulacağını açıkladı.

 

Şerif, özel bir televizyon kanalında yaptığı "ulusa sesleniş" konuşmasında, çocuklarının "off-shore şirketler aracılığıyla Londra'daki gayrimenkulleri sakladıklarına" dair iddiaların soruşturulacağını bildirdi.

 

Bu kapsamda, başında eski bir Yüksek Mahkeme hakiminin bulunduğu bağımsız bir komisyon kurulacağını belirten Navaz Şerif, "Komisyon, yürüteceği soruşturmanın ardından gerçeğin ne olduğuna ve iddiaların ne kadar doğru olduğuna karar verecek." dedi.

 

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından, Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları iddia edilmişti.

 

Navaz Şerif'in oğlu Hüseyin Şerif, daha önce yaptığı açıklamada, "Bu gayrimenkuller bize ait. Söz konusu off-shore şirketleri de bizim. Bunda yanlış bir şey yok. Bu varlıklarımı hiçbir zaman gizlemedim ve gizleme ihtiyacı da hissetmedim." ifadesini kullanmıştı.

 

Almodovar kabul etti

 

İspanyol ünlü yönetmen Pedro Almodovar da belgelerde geçiyor. Kardeşi Agustin almodovar ile birlikte Mossack Fonseca üzerinden offshore şirketleri kurdukları belirtiliyor. Yönetmenin kardeşi belgelerle ortaya çıkanları kabul etti. Şirketlerinin uluslararası olarak genişlemesi için bu yola başvurduklarını belirtti. 

 

Agustin Almodovar, efsane yönetmen için "Kardeşimin imajına böylesi büyük bir zarar verdiği için çok üzgünüm. Aile şirketindeki tecrübesizliğim yüzünden oldu" açıklamasını getirdi. 

 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

 

Alman Süddeutsche Zeitung ve The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

 

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers" (Panama belgeleri) adı verildi.

- Advertisment -