ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki son gelişmeler, ‘çatışmaların durdurulması’ anlaşması ve IŞİD'le mücadelede gelinen son noktayı, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Suriye'nin geleceğinde Esed'in yerinin olamayacağına vurgu yapan Obama, "Rusya'nın askeri müdahalesi Esed rejimini güçlendirdi ve insani yıkımı daha da kötü hale getirdi" dedi.
ABD Başkanı, Suriye’de en iyi senaryoda bile şiddetin hemen bitmesini beklemediklerini belirtti. "Çatışmaların durdurulması" anlaşmasının tüm taraflarının, hava saldırıları da dahil tüm saldırıları durdurmasını beklediklerini söyledi. Anlaşma için "Gerçekleşebilmesi Esed rejimine, Rusya'ya ve diğer müttefiklerinin anlaşmaya sadık olmalarına bağlıdır" ifadesini kullandı.
‘Anlaşmanın iç savaşı bitirme potansiyeli var’
"Çatışmaların durdurulması" anlaşmasının uygulanabilmesi halinde Suriye'deki şiddetin azalabileceğini ve böylece insani yardıma muhtaç bölgelere yardımın ulaştırılabileceğini belirten Obama, "Bu anlaşmanın, siyasi geçiş süreci müzakerelerinin kapısını aralayıp iç savaşı bitirme potansiyeli de bulunmaktadır" diye konuştu.
‘Esed konusunda anlaşmazlıklar sürüyor’
Obama, Rusya, İran ve bölgedeki bazı diğer aktörlerle ABD arasında hala Esed konusunda belirgin bir anlaşmazlığın olduğunu aktardı. "Çatışmaların durdurulması anlaşması, tarafların Suriye'de şiddeti bitirme konusundaki bakış açılarını da gösterecektir. Gelecekte Beşşar Esed'in yeri olamaz. Esed'in kendi halkına karşı yürüttüğü ve içinde işkence, misket bombası, kuşatma ve aç bırakmanın da olduğu barbarca bir savaşın ardından bu mümkün olamaz. Pek çok Suriyeli, Esed koltuğunu bırakana kadar onunla savaşmayı bırakmaz" diye konuştı.
‘Çaba göstermezsek tarih bizi yargılayacaktır’
Suriye'de sadece iç savaşın değil, derin mezhepsel ve siyasi ayrılıkları yansıtan vekalet savaşlarının yaşandığını ifade eden Obama, "Böyle bir durumda varılan 'çatışmaların durdurulması' anlaşmasının kolay olmayacağını, birçok şüphenin mevcut olduğunu biliyoruz. Ancak eğer diplomasi ile bu çatışmayı çözmek için çaba göstermezsek tarih bizi yargılayacaktır" diye konuştu.
Obama, önümüzdeki günlerin kritik olduğunu ve tüm dünyanın bu süreci yakından izlediğini vurguladı. "Bu anlaşma, müzakere taraflarının samimi olup olmadıklarını gösterecek bir testtir. Viyana süreci açıktır, serbest seçimleri takiben yeni bir anayasanın yapılması ve tüm tarafları kapsayacak bir hükümetin kurulması" ifadelerini kullandı.
‘IŞİD’le mücadelede yeni bir aşamadayız’
Obama, IŞİD'le mücadelede birkaç ay öncesine göre daha iyi durumda olunduğunu dile getirerek, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerin son dönemdeki katkıları ile Türkiye'nin sınır güvenliği noktasındaki gayretlerine vurgu yaptı.
Bugüne kadar IŞİD'le mücadele kapsamında 10 binden fazla hava saldırısının gerçekleştirildiğini anlatan Obama, "Geçen yazdan bu yana IŞİD, Irak veya Suriye'de kayda değer bir ilerleme gerçekleştirememiştir" dedi.
Obama, Irak güçlerinin son dönemde IŞİD'i Ramadi'den çıkarmayı başardığını ve örgütün Irak'ta bir zamanlar elinde tuttuğu bölgelerin yüzde 40'ından fazlasını son dönemde kaybettiğini aktardı.
Suriye'de ise örgütün son günlerde Teşrin ve Şeddadi'den püskürtüldüğünü belirten Obama, IŞİD’in Rakka'ya doğru sıkıştırılmaya başlandığını söyledi. Obama, son aylarda petrol tesislerinin ve tankerlerinin bombalanması sonucunda örgütün gelirlerinin de azaldığını ifade etti.
‘IŞİD'le dijital alanda da mücadele’
IŞİD'le dijital alanda da mücadele edebilmek için ilgili kamu kurumlarının Facebook, Twitter ve Youtube gibi Silikon Vadisi'nin önde gelen bilişim firmalarıyla yakından çalıştığını anlatan Obama, "IŞİD'le mücadele kolay olmayacak ancak ulusal gücümüzün tüm unsurlarını kullanacağız" dedi.
“IŞİD’i ortadan kaldırmanın yegane yolu, Suriye'deki kaosu bitirmektir” diyen Obama, cuma gece yarısı yürürlüğe girecek "çatışmaların durdurulması" anlaşmasının, bu yönüyle kaosu bitirmenin potansiyel bir adımı olduğunu belirtti.
Kaynak: AA