Ayasofya’nın camiye çevrilmesiyle birlikte Ayasofya’daki mozaik ve fresklere ne olacağı sorusu gündeme geldi. Bir önceki Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuyu Hürriyet’e değerlendirdi. Görmez şöyle dedi:
“Şimdi geleyim Ayasofya’daki mozaiklerin ibadete engel bir durum olup olmadığına… Önce şunu söyleyeyim: Hiçbir ilmihal kitabında ‘Resim olan yerde namaz kılınmaz’ diye bir ibare bulamazsınız, sadece mekruhtur, yani tercih edilmemesi istenir. Ayrıca kıble yönünde resimler olmadığı için ibadet etmeye bir engel yok.”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise Ayasofya’da bulunan resimlerin namaz sırasında perdeleneceğini söylemiş ve şöyle konuşmuştu:
“Ayasofya 1453’ten önce yaklaşık bin yıllık bir kiliseydi. Tabii kiliselerde, özellikle Ortodoks kiliselerinde ikonalar, resimler bulunur. Ayasofya 1453’te ibadete açıldıktan bir müddet sonra süreç içerisinde onlar kapatılmış ve o şekilde ibadet yapılmış. İnşallah 24 Temmuz’dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkânlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da cevazı vardır, herhangi bir sakınca yoktur. İnşallah güzel bir sistemle bunu çözeceğiz.”