Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 LGS sonuçlarının ardından sınav değerlendirme raporu yayınladı. Rapora katkıda bulunan akademisyenlerden Doç. Dr. Bekir Gür, raporun ortaya koyduğu “Fırsat eşitliği” problemine dikkat çekti.
Rapora göre baba eğitim düzeyi ilkokuldan lisansüstüne doğru arttıkça merkezi sınav puanı ortalamaları da artıyor. (Grafik 10)
Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalaması ile anne eğitim düzeyi lisansüstü olan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalaması arasında da 120,05 puan fark var. (Grafik 9)
48 sayfalık değerlendirmeye göre kız öğrenciler, matematik hariç test kategorilerinin tamamında erkek öğrencilerden daha fazla soruya doğru cevap vermiş.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde merkezi sınav değerlendirme raporu, ilk olarak 2019 yılında yayımlanmaya başladı. 2020 incelemesinde yapılan tespitler, geçen seneki LGS değerlendirme raporuyla büyük paralellikler içeriyor.
Raporu hazırlayan 12 akademisyenden biri olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Gür de sonuçları sosyal medya hesabından değerlendirdi:
“2020 LGS sonuçlarına göre, ilkokul mezunu bir annenin çocuğunun puanıyla üniversite mezunu bir annenin çocuğunun puanı arasında ortalama 107 puan fark var. Fırsat eşitsizliği açısından ciddiyetle eğilmemiz gereken çok önemli bir eğitim politikası alanı.
“İlkokul mezunu bir babanın çocuğunun puanıyla üniversite mezunu bir babanın çocuğunun puanı arasında ortalama 100 puan var. Büyük ve ciddiyetle ele alınması gereken bir fark.”