Devletin, kendi iş alanına yönelik tartışmalı regülasyon kararı için “Bizim burada, her vatanını milletini seven Türk işadamı gibi dememiz gereken ve dediğimiz şey, abi ‘Devlet başa kuzgun leşe’ tamam mı?“ diyen elektronik scooter şirketi Martı’nın sahibi ve CEO’su Oğuz Alper Öktem’in açıklamaları dikkat çekmişti.
Öktem’in bu ‘devletçi girişimci’ profilinin arkasında ise üst düzey Batılı bir eğitim ve iş kariyeri var.
2009’da Koç Özel Lisesi’nden, 2012’de University of Chicago’dan, 2014’te London School of Economics’ten mezun oldu.
Öktem’in şirket sitesindeki biyografisine göre lise yılları boyunca Kıraca Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı’ndan burs almış.
University of Chicago’da ekonomi alanında lisans yapmış, 4 senelik lisans programını 3 senede onur derecesiyle tamamlamış.
Lisans eğitiminin hemen ardından London School of Economics’te (LSE) siyasal ekonomi konusunda yüksek lisans yapan Öktem bu sırada LSE Turkish Society’nin başkanlığını yürütmüş.
Ardından girdiği iş dünyasındaki kariyeri de parlak; Deutsche Bank’ın Londra ofisinde nükleer enerji şirketleri uzmanlığı, İstanbul’da McKinsey & Company, BluTV Chief Operating Officer.
Kasım 2018’de birlikte Martı’yı kurduğu kız kardeşi Seher Sena Öktem’in kariyeri de oldukça parlak.
Koç Lisesi’ni tam burslu ve dereceyle bitiren Seher Sena Öktem, sonrasında Chicago’da Buffet Scholar seçilerek Northwestern Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği ve Sanat Tarihi bölümlerinden çift anadal ile tam burslu mezun olmuş.
İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir, Yalova ve Ankara’da faaliyet gösteren elektronik scooter şirketi Martı’nın kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, scooter’ların trafiği aksattığı tartışmaları yüzünden hazırlanan yönetmeliği, zorunlu plaka gibi uygulamaları, katıldığı YouTube yayınında değerlendirmiş ve şöyle demişti:
“Bu konuyla alakalı bir regülasyon geliyor. Bizim burada, her vatanını milletini seven Türk işadamı gibi dememiz gereken ve dediğimiz şey, abi ‘Devlet başa kuzgun leşe’ tamam mı? Devlet başımızda olduğu sürece sıkıntı olmaz. Bu regülasyon bu işe girecek. Ve devlet ne derse biz elimizden geleni istihdam yaratmak için, ülkeye faydalı olmak için, bu hizmeti sunmak için yapıyor olacağız. O yüzden regülasyon konularında söyleyeceğim temel şey şudur: Devlet ne derse odur.”