Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün (26 Mayıs) AK Parti Meclis Grubu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkmasından sonra Sedat Peker konusundaki sessizliğini bozan Anadolu Ajansı, dün (27 Mayıs) öğleden sonra “Suç örgütü elebaşı Sedat Peker’e ‘DHKP-C tehdidi’ bahanesiyle verilen koruma kararında FETÖ izi tespit edildi” başlığıyla abonelerine dikkat çekici bir haber geçti.
AA’nın Twitter hesabından duyurulan habere iliştirilen, Peker’e yakın polis koruması tahsis edilmesine dair 2015 tarihli belgenin altında iki imza bulunuyordu.
Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü ve şimdi AK Parti Erzurum Milletvekili olan Selami Altınok ile dönemin İstanbul Valisi olan, şimdi Ankara Valisi Vasip Şahin.
Başlığında “FETÖ izi bulundu” denen haberin görselindeki belgede Selami Altınok’un isminin yuvarlak içine alındığı görülüyor.
Peker’in koruma kararının uzatıldığı 2017 tarihli bir diğer belgede ise dönemin İstanbul Emniyet Müdürü ve şu anda Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Mustafa Çalışkan’ın imzası görülüyordu.
AA’nın “FETÖ izi bulundu” başlıklı haberindeki kolajda AK Parti milletvekili Selami Altınok, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın imzaları görülüyor.
Haberde yer verilen diğer iki belgede de 2015’te Sedat Peker’e polis korumasının sahte bir DHKP-C tehdidiyle verildiği, bu kararlarda da FETÖ’nün etkili olduğu iddia ediliyordu.
Belgelerde adları görünmese de Anadolu Ajansı’na göre 2015’teki Peker’e polis koruması kararının arkasında, ablası 90’larda DHKP-C operasyonunda öldürülen ve 2014’ten sonra FETÖ gerekçesiyle ihraç edilen eski Kadıköy Emniyet Müdürü Nurettin Demir, 2017’deki uzatma kararının arkasında ise yine AA’ya göre 2017’de “FETÖ Borsası” soruşturmasında görevden alınan eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Müdürü Özgür Taşdemir vardı.
Bu iki ismin adını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk’te katıldığı yayında fotoğraflarıyla gündeme getirmişti.
Anadolu Ajansı, AK Parti milletvekili, Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı imzalı belgelerin göründüğü “FETÖ izi bulundu” başlıklı haberini gelen eleştiriler üzerine sildi.
Daha sonra haberin yeni versiyonu yayımlandı. Selami Altınok, Vasip Şahin ve Mustafa Çalışkan’ın imzalarını göründüğü belgeler haberin yeni versiyonundan çıkarıldı ya da flulaştırıldı.
AA’nın yeni haberinde, ilk haberdeki belgeler kayboldu.
Anadolu Ajansı’nın yenilenen haberi şöyle başlıyor:
“Suç örgütü elebaşı Sedat Peker’e ‘DHKP-C tehdidi’ bahanesiyle verilen koruma kararında FETÖ izi tespit edildi: Organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’e tahsis edilen korumalara yönelik kararlarla ilgili süreçte Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) İstanbul Emniyeti yapılanmasının etkili olduğu öğrenildi.”
Haberde Sedat Peker’e polis koruması verilmesi ve 2017’deki uzatma kararında bulunan FETÖ izi şöyle açıklanmış:
“Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, FETÖ’den ihraç edilen eski Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Nurettin Demir, organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in DHKP-C tarafından tehdit edildiği ve bu nedenle organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’e koruma gerektiğine yönelik olarak 16 Ocak 2015’te İstanbul Emniyet Müdürlüğünün terör ve istihbarat birimleri arasındaki yazışmaları başlattı.”
“Adı ‘FETÖ borsası’ iddialarına karışan ve meslekten ihraç edilen eski İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir’in, 2017’de İstanbul Valiliği’ne, ‘DHKP-C’nin Okmeydanı’nda suç örgütü elebaşına ait kumarhaneye saldırılar düzenleyebileceği’ uyarısının yer aldığı bir tutanak gönderdiği tespit edildi.”
Haberde, 17-25 Aralık 2014’ten sonra FETÖ gerekçesiyle ihraç edilen eski Kadıköy Emniyet Müdürü Nurettin Demir’in Peker’e koruma tahsis edilmesindeki rolüyle ilgili bir belgeye yer verilmemiş.
2017 tarihli uzatma kararıyla ilgili ise dönemin İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir imzalı, Peker’in işlettiği iddia edilen bir kumarhaneye yönelik DHKP—C tehdidinden bahsedilen bir belgeye yer verilmiş.
Ama “FETÖ izi bulundu” başlıklı haberde 2017 Eylül ayında görevden alınan Özgür Taşdemir’in FETÖ ile bir bağlantısından bahsedilmiyor.
Taşdemir, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptığı dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile birlikte gittiği köprüde darbeciler tarafından yaralanmış bir 15 Temmuz gazisi.
Anadolu Ajansı başta olmak üzere pek çok kez, eski İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan’ın ağzından, Taşdemir’in darbeciler tarafından köprüde yaralandığı haber olmuştu.
Taşdemir, darbenin ardından İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne getirilmişti.
Temmuz 2017’de evlenen Taşdemir’in nikâh şahitleri de dönemin İstanbul Emniyet Müdürü olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ve dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan’dı.
Anadolu Ajansı’nın haberinde yer alan önemli bir bilgi ise Peker’in polis korumasının “2016, 2017, 2018 ve 2019’da da” uzatıldığıydı.
Haberde 2016, 2018 ve 2019’daki uzatma kararlarının arkasında FETÖ olduğuyla ilgili bir bilgi ve belgeye yer verilmedi.
Yine AA’nın haberine göre “Örgüt elebaşı için verilen koruma kararı 2020 Eylül ayında kaldırıldı.”
Yani Şubat 2020’de Türkiye’den ayrılan Sedat Peker’in yurtdışındayken 7 ay polis koruması vardı.
Sedat Peker de polis korumasının yurtdışına çıktıktan sonra 6 ay daha kendisiyle birlikte olduğunu söylemişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise katıldığı iki televizyon yayınında Peker’e korumaların geri alınmasıyla ilgili şöyle konuşmuştu.
TRT Haber: “Koruma benden 1,5 yıl önce verilmiş. Benim zamanımda alınmıştır. Bu kadar açıktır.”
Habertürk: “Ben bunu 2018’in ortalarında öğrendim. Sedat Peker’in polis koruması olduğunu öğrendim. Öğrendiğimde ne oldu? Başında ben bu korumayı verir miydim? Vermezdim. Öğrendiğimde 2018’in ortalarından sonra İstihbarat Başkanı ‘Bir operasyondayız, biraz sabredin’ dedi. ‘Biz bunları dinliyoruz, bir iş üstündeler, ne olursunuz sabredin’ dedi. Netice itibariyle biraz sabrettik, sonra da aldık onları.”