TBMM Kadına Şiddet Komisyonu’na bilgi veren yüksek yargı mensupları, adalet sisteminin içinde bulunduğu duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç, son altı yılda bin 210 hakimin görevi ihmal ve suiistimalden yargılandıklarını açıkladı.
Koç, Kurul müfettişleri tarafından 846 hakim hakkında disiplin incelemesi ve soruşturmasının devam ettiğini bildirerek “En önemli konularımızdan birisi hâkim, savcılarımızın meslek etik ilkelerine uyması, adil, sağlıklı bir şekilde karar vermelerini sağlamaktır” diye konuştu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil de “Zorlandığımız hususun biri de tutukluluk konusudur. Toplumun önemli kesimi bizi şu şekilde eleştiriyor: ‘Niye bu kadar uzun tutukluluk, niye tutuklu yargılıyorsunuz?’ Asıl olan tutuksuz yargılamadır ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de Anayasa Mahkemesi’nde de en fazla ihlal yediğimiz hususlar tutukluluk durumuyla ilgili” dedi.
Yeşil “FETÖ mensubu 4 bine yakın hâkim ve savcı atılınca ki bu hâkimler, önemli mahkemelerde görev alan hâkimlerdi, bunların yerine yeni mezun, belki stajını bile tam yapamamış, zorunlu atama yapmak zorunda kalındı, yani deneyimsiz hâkimler ki bizde yine bir söz vardır: ‘On yıl geçmeden hâkim yetişmez.’ diye. Deneyimsiz hâkimlerden dolayı bizi de hakikaten rahatsız eden kararlar var” ifadelerini kullandı.
Yargıtay Ceza Genel Kurul Üyesi Fatih Akdoğan da 84 milyonluk ülkede 22 bin hakim ve savcı bulunduğunun altını çizerek, alınan bazı kararları ailesine anlatmakta zorlandığını şu sözlerle ifade etti: “Zaman zaman haberleri izleyip soru soruyorlar. ‘Oğlum, mahkeme böyle bir karar vermiş ne düşünüyorsun, nasıl bir karar bu?’ diyor, ben onlara dahi izah edemiyorum. Kamuoyunu rencide eden kararlar oluyor.”