Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile dün Fiyat İstikrarı Komitesi kurulmuş, komitenin amacı “fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak” olarak açıklanmıştı.
Fiyat İstikrarı Komitesi Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanından oluşacak. Komitenin gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebilecek.
Komitenin kurulduğu günün gecesinde elektrik fiyatlarına 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun açıklamasında zammın gerekçesi olarak “elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları” dikkat gösterildi.
Son 3,5 yılda elektriğe yüzde 122 oranında zam yapıldı
Böylece son 3,5 yılda elektriğe toplamda yüzde 122 oranında zam yapılmış oldu. Doğalgazda da konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Doğalgaz fiyatı da Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu. LPG’ye de bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 50 ile 60 kuruş arasında zam gelmesi bekleniyor. Sektör kaynaklarının aktardığına göre, zammın 26 kuruşu ÖTV’den düşecek, gerisi pompa fiyatlarına yansıyacak. Sektör, benzin ve motorinde de yakın zamanda zam bekliyor.
Enflasyonun 0,6 puan artması bekleniyor
Mayısta yüzde 16,59 olan resmi enflasyonun, son zam dalgasıyla birlikte daha da yükselmesi bekleniyor. Türkiye, dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında yer alıyor.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, zamların enflasyona dolaylı etkilerle toplam 1,1 etki edeceğini söyledi:
“Elektrik ve doğalgaz zamlarının tüketici enflasyonuna doğrudan etkisi 0,6 puan olacak. Dolaylı etkilerle birlikte toplam etki 1,1 puana ulaşabilir. Bu zamlardan sonra Temmuz-Ağustos gibi enflasyonun %19’u geçme ihtimali yükseldi. Yani yakında reel faiz tekrar negatif olabilir.”