Videoyla ilgili Teyit.org’un inceleme haberi şöyle:
“Ülkenin dört bir yanındaki orman yangınları devam ederken insan zihninin haklı olarak bir sorumlu bulmaya çalışma çabasının da sonu gelmiyor. Ortadaki belirsizlikler sürekli ve hızla “yeni” bilgilerin sosyal medya mecralarında yayılmaya devam etmesine sebep oluyor. Polis ve istihbarat, terör örgütlerinin yangınlarla ilişkisini araştıradursun bazı kullanıcılar bir video paylaşarak PKK’nın orman yangınlarını üstlendiğini iddia etti.
Görsel içeren iddialarda elimizdeki en iyi seçenek tersine görsel arama. Eğer iddia videoysa faydalanabileceğimiz çok güçlü bir araç var: InVID. Bir tarayıcı eklentisi olan InVID, YouTube, Facebook veya Twitter videolarının linklerini girdiğinizde o videoyu analiz ederek bazı karelerin ekran görüntüsünü alıyor; böylece tersine görsel arama yapmanız kolaylaşıyor.
Yine InVID’in sunduğu özellik sayesinde eklentinin bize sunduğu ekran görüntülerine sağ tıklayarak tüm arama motorlarında görseli aratıyoruz. Burada en etkili sonuç veren iki arama motoru Google ve Yandex. Hatta Google’da son birkaç günde paylaşılmış, ancak Yandex’te videonun aslına ulaşmaya biraz daha yaklaşıyoruz.
Yandex’le biri Türkçe diğeri İngilizce olmak üzere iki siteye ulaşıyoruz. Bu iki yazıda da örgüt üyelerinin saldırılarına yer veriliyor ve ikisi de yazının başında görseli kullanıyor. Örgüt üyelerinin kıyafetlerinden ve arkalarındaki fotoğraftan, bunun iddia konusu videodan alındığını anlıyoruz.
Yandex bize 2021, 2020 ve 2019 yıllarından farklı YouTube ve Facebook linkleri de sunuyor. Bu sayede videonun güncel olmadığını ve Temmuz 2021 yangınlarıyla ilişkisinin olamayacağını anlıyoruz. Arama motoru sayesinde elde ettiğimiz videolardan en eskisi 31 Ekim 2019’da paylaşılmış.
Tersine görsel aramanın yeterli sonuç vermediği noktada anahtar kelime arama yoluna başvuruyoruz. Yandex sayesinde ulaştığımız yazılardan, bu görseldeki şahısların kendilerine “Şehit Çiyager – Şehit Zeryan İntikam Birimi” ismini verdiğini öğreniyoruz. Google’da bu şekilde arama yaptığımızda halihazırda ulaştığımız siteden bu ifadeyle etiketlenmiş haberlere ulaşabiliyoruz.
Bu dört haberden en eskisi 25 Ekim 2019 tarihli ve yazıya girdiğimizde “Şehit Çiyager – Şehit Zeryan İntikam Birimleri 15 günlük bilançosu açıklama” başlıklı videoyu görebiliyoruz.
Şehit Zeryan İntikam Birimleri’ne dair haberlere, Fırat Haber Ajansı’nın çeşitli haberlerinde de rastlanabiliyor. Bunlar arasında ormanlara dönük bir saldırı haberi yer almıyor. Birimin güncel yangınları bir saldırı olarak üstlendiği herhangi bir açıklamaya da ulaşılamıyor.
KCK yürütme konseyi de yangınları üstlenen bir açıklama yapmadı.
Uppsala Üniversitesi Barış ve Çatışma Çalışmaları bölümünden araştırma görevlisi Mert Can Yılmaz, konuya ilişkin şu noktaya dikkat çekiyor: “Tarihsel olarak PKK’ya yakın irili ufaklı yapılanmalar zaman zaman Türkiye’de çıkan yangınları üstlenebiliyor. Özellikle silahlı çatışmaların seyrinin görece azaldığı dönemlere denk gelen böyle açıklamaların, örgüt içi motivasyonu pekiştirme amacı taşıdığı tespitinde bulunmak mümkün. Böyle açıklamalar sonrası yapılan incelemeler, çoğunlukla vakalara “terör saldırılarının” sebep olmadığı tespitiyle sonuçlanıyor. Bu nedenle yangın üstlenmelerine ilişkin açıklama ve iddiaları değerlendirirken şüphe kaslarımızın devrede olmasında fayda var.”
Geçtiğimiz hafta başlayan yangınlarla ilgili sabotaj şüpheleri araştırılıyor. Şu ana kadar yangınlara sistematik saldırıların sebep olduğu gösteren bir kanıta ulaşıldığına dair resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı. Şikayetler üzerine gözaltına alınanlar da serbest bırakıldı.
Teyit.org’un haberini okumak için:
https://teyit.org/analiz-videonun-pkknin-yanginlari-ustlendigini-gosterdigi-iddiasi