Avrupa Birliği’nin kriz yönetiminden sorumlu komiseri Janez Lenarcic Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a 9 uçak, 700’den fazla kurtarıcı ve 100’den fazla araçla destek oldukları bilgisini paylaştı.
Ayrıca Avrupa Birliği, yangınlarla mücadele için kendi bünyesinde bulunan yeryüzü gözlem programı Copernik EU’yu da Yunanistan için kullanıma açtı.
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yardım için uçak gönderdiği ülkeler sadece birlikle de sınırlı değil. Türkiye’de de yaşandığı üzere, bu uçak ve personeller ihtiyaç ve talep durumuna göre birlik üyesi olmayan ülkelere de destek amacıyla seferber edilebiliyor.
Yunanistan Sivil Savunma Bakanı Nikos Hardalias 7 Ağustos itibariyle hem AB üyesi ülkelerden hem de Arap dünyasından yardım yapıldığını açıkladı.
Atina yakınlarında ve Eğriboz Adası’nda yangınlar sürerken Yunanistan’a yapılan destekler şöyle:
Kıbrıs: 2 helikopter
Fransa: 3 CL-415 tipi uçak
Hırvatistan: 1 CL-415 tipi uçak
İspanya: 1 CL-415 tipi uçak
Mısır: CHINOOK tipi helikopter
İsviçre: 3 helikopter
İsveç: 2 hava traktörü
Ukrayna: 100 kişi
İsrail: 16 kişi
Romanya: 21 araç ve 108 kişi.
Hardalias ayrıca önümüzdeki günlerde şu destekleri beklediklerini söyledi:
Çekya: 14 araç ve 35 kişi
Almanya: 41 araçlık iki piyade tümeni ve 216 kişi
Birleşik Krallık: 21 kişi
Polonya: 46 araç ve 143 kişi
Slovakya: 25 araç ve 72 kişi
Katar: 5 araç ve 69 kişi
Kuveyt: 42 kişi
Peki Avrupa Birliği’nde yangınlarla mücadelede nasıl bir politika izleniyor? Üye ülkeler arasında nasıl bir yardımlaşma ve dayanışma sağlanıyor?
Avrupa Birliği’nin yangınla mücadeledeki temel politikası üye ülkelerin yangın söndürme uçak ve helikopter almalarını teşvik etmek üzerine kurulu.
Birlik, yangın söndürmek amacıyla alınan uçak ve helikopterlerin alım bedelinin yanı sıra bakım giderlerinin de %90’ını bütçesinden karşılıyor.
Ayrıca birliğin kasasından, bu söndürme araçlarının cari işletme bedellerinin yüzde 75’i de ödeniyor.
Böylece alım ve bakım maliyetleri yüksek olan bu uçaklara birçok Avrupa Birliği üyesi ülke kolay bir şekilde sahip olabiliyor.
Avrupa Birliği, tüm bu sağladığı avantajlar karşılığında üye ülkelerden tek bir şey istiyor: İhtiyaç durumunda diğer ülkeler için de bu uçakların kullanılmasını sağlamak.