Hürriyet’ten Gaye Kobal ve Gürer Mut’un The Economist’in “The world economy’s shortage problem” ve BBC’nin “The shortages hitting countries around the world” başlıklı haberlerinden derledikleri “’Kıtlık ekonomisi’ büyüyor: Hangi ülkede ne YOK?” başlıklı haberinde bazı ülkelerdeki en sorunlu ürünler şöyle sıralanıyor.
Çin: Kömür ve kâğıt; ABD: Oyuncak ve tuvalet kâğıdı; Hindistan: Otomobil ve mikroçip; Brezilya: Kahve ve su; Lübnan: Su ve ilaç; Nijerya: Sıvılaştırılmış doğal gaz (pişirme gazı); İrlanda: Palyaço.
İki Hürriyet muhabiri, Kuzey İrlandalıların palyaço derdini şöyle anlatıyor:
“Dünyanın dört bir yanında tuvalet kâğıdı, su, kömür gibi pek çok alanda kıtlık baş göstermeye başladı. Ancak Kuzey İrlanda’da öyle bir kıtlık söz konusu ki, ağlasak mı gülsek mi bilemedik. Kuzey İrlanda’da çalışan palyaçoların çoğu pandemi döneminin başlarında yaşanan kısıtlamalar nedeniyle işsiz kalınca, ailelerinin yaşadıkları bölgelere gitti. Kısıtlamaların esnetilmesinin ardından da hiçbiri işlerine geri dönmedi.
“Normalleşme adımlarının atıldığı İrlanda’da sirkler yeniden açılmaya hazırlanırken, palyaçoların geri dönmemesi ciddi bir sorun halini aldı. Palyaçoların diğer AB ülkelerine gittiği ve oralarda çalışmaya başladığı belirtiliyor. AB vatandaşı olamayanların vize alma süreçleri ise arapsaçına dönmüş durumda. Kısacası, İrlanda diğer ülkelerden biraz farklı olarak palyaço kıtlığını çözmeye uğraşıyor.”