En son 1974’te görülen minik tatlısu balığının yeniden ortaya çıkışını The Washington Post, “Batman geri döndü!” diyerek verdi: “Yani Batman nehri çoprabalığı.”
Bir zamanlar Dicle’yi besleyen Batman nehrinde hayli yoğun bir popülasyona sahip olduğu bilinen sarı-kahverengi çizgili Batman çoprabalığı, Orta Doğu’nun en küçük çoprabalığı türü olarak tanınıyor.
Balık türleri üzerinde çalışan zoologlar yaklaşık elli yıldır, Batman çoprabalığının neslinin gerçekten tükenip tükenmediğini merak ediyordu.
Bu çabalara dahil olan Londra merkezli bir koruma girişimi Shoal için, Batman nehri çoprabalığı “En Çok Aranan 10 Kayıp Tür”den biriydi.
Bu geri dönüş hikâyesinin arkasında iki isim var: Balık taksonomisti Cüneyt Kaya ve Genetikçi Münevver Oral. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde çalışan bu iki isim, Batman Barajı’nın yukarısındaki loş alanlarda arama çalışmaları yapıyordu.
Yerel halk “Bu kadar yolu bunu bulmak için mi geldin?” demiş
Guardian’a konuşan Kaya, Batman çoprabalığının bulunuş hikâyesini anlattı:
“Türler kaybolduğu için orijinal doğal yaşam alanını belirleyemedik, bu yüzden nerede arama yapacağımızı bilmiyorduk.
“Bu tür çok küçük ve silindiriktir, bu yüzden ağların daraltılması gerekiyordu. Daha önce daha büyük ağlar kullandık ama balıkların ağlardan geçtiğini düşünüyorum, bu yüzden bulamadık.”
Sonrasında sıkı örgülü ağlardan kullanan Kaya ve Oral, Sarim deresinin sığ, kayalık, hızlı akışlı bölgelerinde 14, Han deresinde 9 Batman çoprabalığı buldu.
“Şanslıyız, çünkü bu türün hiçbir ekonomik değeri yok. Batman nehrindeki çoprabalığı çok küçük. Yerel halk ‘Bu kadar yolu bunu bulmak için mi geldin?’ dedi”
Kaya ve Oral’ın araştırması, küresel Kayıp Balıkları Arama Projesi kapsamında koruma örgütleri Shoal ve Re:wild tarafından desteklendi. Shoal platformu, kayıp balık türünün bulunma haberini şu tweet’le paylaştı: