Altılı masa ortak cumhurbaşkanı adayının kriterleri konusunda bir kez daha “huzursuzluk yaşanmasın” diye bu kriterleri yazıya döküp, imzaladı. “Uzlaşı” prensibiyle ortak cumhurbaşkanı arayışı sürüyor. Muhalefet, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye’de özellikle ekonomide yarattığı tahribatı sergilemek üzere özel mitingler planlıyor: Hesap vermeyen tek adam sistemi bizi yoksullaştırdı.
Tam da kendisinin ev sahipliğindeki yemek öncesi ortak cumhurbaşkanı adayında aradığı kriterleri sayarken altılı masada huzursuzluk yaratan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “özür ve uzlaşma” niteliğindeki mesajlarından sonra liderlerle tek tek yaptığı görüşmelerin de verdiği rahatlıkla altılı masayı eksiksiz toplayabildi.
Üstelik bu toplantıda Gültekin Uysal’ın ortaya attığı “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” şeklindeki ortak cumhurbaşkanı adayı kriterinin ne denli “ayrıştırıcı” olduğu görüşünü ortaya koyup ileriye bakmanın gerekliliğini vurgulamak için ortak cumhurbaşkanı adayının nitelikleri tek tek sayıldı: Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, ahlaklı, liyakat sahibi.
Ortak cumhurbaşkanı adayı için sayılan bu kriterler aslında herkesin bildiğini kâğıda dökmekten başka bir şey değilmiş gibi geliyor ilk başta. Altılı masa zaten cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye’de yerle bir ettiği uzlaşı kültürünü yeniden kurmak, kaybolan özgürlükleri geri getirmek ve hangi görüş ya da ideolojiden olursa olsun birlikte yaşam kültürünü zenginleştirmek için kuruldu. Bu masanın belirleyeceği cumhurbaşkanı adayı da, bu amaçlarla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkacak.
Peki; herkesin bildiği bu adaylık kriterleri niye kâğıda dökülsün, altına imza atılsın ki? İşte bu soruya parti kurmaylarının verdiği yanıtların özeti:
“Hiçbir lider altılı masanın amacını da, hedefini de unutmasın diye. Gültekin Uysal’ın hatası ilk ve son olsun diye.”
Altılı masanın hata yapma lüksünün olup olmadığını sorgulayanlar da var Ankara’da, siyaset çevrelerinde. Hatta “Ne var canım. Biri hata yapar, diğerleri affeder. Önemli olan gönüllerin birlikteliği diyenler…” Ama bakın öyle değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha geçen hafta altılı masayı “Sürekli kavga eden, birbirlerine çelme takan, kapris ve kumpas peşinde koşan 28 Şubat ittifakı” olarak tanımladı ve 2023’ü bile göremeyeceklerini öngördü. Bu öngörüye MHP lideri Bahçeli, “Masa çatlamıştır. Bunların birbirine güveni, samimiyeti yoktur” sözleriyle destek verirken, Bahçeli’nin HDP’yi işaret ederek yaptığı “6+1” tanımını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “6+2” diye revize etti.
Siyaset çevrelerinde Soylu’nun bu tanımlamasını Cumhur İttifakı’nın masayı dağıtmak için “eylem hazırlığı”na yoranların sayısı gün geçtikçe artarken, altılı masanın “Bir daha hata olmasın” diyerek ortak cumhurbaşkanı adayının kriterlerini kâğıda döküp, altına imza koymaları aynı zamanda Cumhur İttifakı’na da bir mesaj: Dağılmıyoruz.
Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’ın ev sahipliğindeki yemekli buluşmadan sonraki sabah altılı masada temsil edilen tüm parti kurmaylarının benzer mesaj vermesi, Cumhur İttifakı’nın bu “dağılıp dağılmama meselesinin” üstüne gitmeye devam edeceği tahmininden kaynaklanıyor.
“Altı muhalefet liderinin birlikteliğini sürdürmesi tabanda müthiş bir dalgalanma yarattı. Ve bu dalgalanmadan Cumhur İttifakı rahatsız oluyor. Bizi dağıtmaya çalışıyorlar. Hatasız ilerleyeceğiz ve Cumhur İttifakı’nın muhalefeti hedef alan her açıklamasını boşa çıkaracağız. Uzlaşma temel prensibimiz. Uzlaşmayla belirleyeceğimiz cumhurbaşkanı adayını da taban gönülden destekleyecek.”
Ekonomi ağırlıklı mitingler geliyor
Gültekin Uysal’ın ev sahipliğindeki yemek sonrası muhalefet liderleri, dört konuda yasal hazırlık yapılacağını da kamuoyuna duyurdu. Bunlar; siyasi ahlak yasası, ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılmasıyla ilgili düzenlemeler, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının teminat altına alınması ve uzun vadeli strateji-planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması olarak belirlendi.
Her partiden ikişer ekonomi kurmayının katılımıyla oluşturulacak ekonomi komisyonu, Türkiye’ye enflasyonda son 20 yılın zirvesini yaşatan politikaları ve uygulamaları belirleyip, liderlere sunacak. Liderler de çözüm önerilerini hem siyasi toplantılarda hem de miting alanlarında gündeme taşıyacak.
Altılı masadaki her partinin üzerinde uzlaştığı en temel ilke keyfiliğin, adam kayırmacılığın ortadan kaldırılması, devlet yönetiminde liyakatın sağlanması oldu. Bunun için parlamenter sisteme geçişte anlaştıklarını halka önümüzdeki süreçte daha çok anlatacak parti liderleri ve kurmayları. Mitinglerde “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye’ye ne yaptı?” sorusu üzerinden ülkede yaşanan yoksulluk sorununun gündemde tutulması planlanıyor.
“Hesap vermeyen tek adam sistemi bizi yoksullaştırdı” diyen parti kurmayları, halka Merkez Bankası’nda yaşananları, örtülü ödeneğin denetlenemediğini anlatmaya dönük yeni projeler geliştirdiklerini söylüyor.
Belli ki bu konuda altılı masanın ilham kaynağı fahiş elektrik zamlarını protesto etmek için elektrik faturasını ödemeyen ve hükümetle karşı karşıya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu.
Altılı masadaki diğer muhalefet partilerinin liderlerinden gelecek eylemleri halkın da dört gözle beklediği açık.
Bakalım neler göreceğiz.