Ana SayfaÖZEL HABERSERBEST ZAMANLAR | YouTube’dan sahneye upload olan müzik

SERBEST ZAMANLAR | YouTube’dan sahneye upload olan müzik

Dünyadan Sesler, muhtemelen YouTube’da sevdiğiniz bir şarkıyı dinlerken denk geldiğiniz, belki adına aşina olduğunuz, belki de takip ettiğiniz bir YouTube kanalı. 500 bin abonesi olan kanal, İstanbul’da 6 Temmuz’da Sound of Istanbul festivaline dönüştü. Festivalin kurucusu Selim Güneş, Serbest Zamanlar’a anlattı: “Sound of Istanbul bizim yaklaşık iki yıl önce ‘İstanbul’da dinlenecek müzikler’ düşüncesiyle oluşturduğumuz bir playlist idi.”

YouTube’dan yayın yapmak üzere 2011’de kurulan Dünyadan Sesler kanalı 500 binden fazla aboneye sahip. Bünyesinde 500’den fazla içerik bulunuyor.

https://www.youtube.com/c/dunyadansesler/videos

Dünyadan Sesler ilk kurulduğunda Türkiye’den ve dünyadan kaliteli müzikleri tek çatı altında dinleyicilerle buluşturma gayesi güden hobi amaçlı bir kanaldı; günümüzde ise Türkiye’nin müzik endüstrisinde yeni bir oyuncu rolüne bürünüyor.

Platform, YouTube’da 11 yıldır sürdürdüğü müzik paylaşımına devam ederken, yayınlarına kesintisiz müzik yayını yaptığı online radyosunu ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde (Eminönü, Galata, Karaköy, Üsküdar vb.) gerçekleştirdiği canlı performans çekimlerini ekliyor.   

Bu performans Dünyadan Sesler tarafından organize edilen ilk festivalle taçlandırıldı; ‘Sound of Istanbul Festivali’ 6 Temmuz’da Kadıköy Hasanpaşa’daki Müze Gazhane’de gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen festivalde farklı türlerde müzik yapan 6 müzisyen ve grup sahne aldı: İdil Meşe, Ikaru, Emin Gök, The Flabbies, Yalnayak ve Develer. 

Hepsi de çok başarılıydı ama benim favorim The Flabbies grubu oldu. Üzerinden günler geçse de müzikleri hâlâ kulağımda. Favori parçam ise Under the Sun:

“Sound of Istanbul” bir playlist fikri olarak ortaya çıktı

Dünyadan Sesler ve Sound of Istanbul Festivali’nin kurucusu Selim Güneş, festivalin ortaya çıkış hikâyesini Serbestiyet’e şöyle anlattı:

“Sound of Istanbul bizim yaklaşık iki yıl önce ‘İstanbul’da dinlenecek müzikler’ düşüncesiyle oluşturduğumuz bir playlist idi. Sonrasında bu playlist fikri toplama albüm fikrine dönüştü. Derken, festival ile başlamanın doğru olduğuna karar verdik ve projeyi Kültür A.Ş ile paylaştık. Nihayet uzun bir hazırlık sürecinden sonra 6 Temmuz günü Müze Gazhane’de festivalimizi gerçekleştirdik.”

Güneş, festivalin temel mottosunu ‘şehrin müzikal atmosferine yeni bir yorum’ cümlesiyle tanımlıyor ve Sound of Istanbul’u şöyle açıklıyor:

“Sound of Istanbul bir festival, bir album, bir de kolektif müzik ağı aslında. Burada olan şey bu şehrin müzisyenlerinin daha kolektif hareket etmesi. Sahne alan isimlerden çok güzel düetler gelecek mesela. Festivaldeki canlı performans kayıtlarından oluşacak albüm çalışması birkaç ay içerisinde yayınlanacak. Günün sonunda festivalin hem müzisyenlere hem bu şehre hem de müzikseverlere önemli katkılar sunacağına eminim.”

Güneş, bu ilk festivalin ardından önümüzdeki aylarda gerçekleşecek daha kapsamlı ikinci festival için çalışmaların devam ettiğini söylüyor:

“Sound of Istanbul, bir festival serisinin ilk ve merkez ayağı konumunda. İstanbul’da gerçekleşecek ikinci festivalin ardından Ortadoğu’da ve Avrupa’da iki şehirde daha festivaller yapacağız. İstanbul merkezli Dünyadan Sesler olarak lokal partnerlerimiz ve bu şehirlerdeki müzisyen dostlarımızla bir süredir bu ayakları da planlıyoruz. Tabii bu hikâyenin İstanbul’da başlıyor olması, tıpkı Dünyadan Sesler’de olduğu gibi bizim için çok kıymetli.”

Selim Güneş’e festivalde alınan video kayıtlarının Dünyadan Sesler kanalında yayınlanıp yayınlanmayacağını soruyorum. Cevabı ‘evet’ oluyor. Bu, festivale katılamayan fakat yeni ve kaliteli müzisyenler keşfetmek için büyük bir fırsat.

Az bilinen (tabii şimdilik) ama çok iyi müzik yapan grupları keşfetmek isteyen İstanbullulara önümüzdeki süreçte yenileri gerçekleşecek olan Sound of Istanbul festivallerini kaçırmamalarını öneriyorum.

***

‘Bir tatlı huzur almak’ için: Kalamış Yaz Festivali

Münir Nurettin Selçuk’un meşhur ‘Bir tatlı huzur almaya geldik’ dediği Kadıköy-Kalamış’ta bu yıl ikincisi düzenlenen şahane bir festival var.

İlki geçtiğimiz sene gerçekleştirilen Kalamış Yaz Festivali, 1 Temmuz’dan 31 Ağustos’a kadar süren iki aylık bir festival.

Fenerbahçe’de bulunan Kalamış Parkı’nda gerçekleştirilen açık hava festivali kapsamında bu yıl programda 34 konser ve 17 film gösterimi var.

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen festival, yaz akşamlarında Kalamış sahilinin dinginliğinde güzel bir film seyretmek ya da güzel bir konser dinlemek için ideal.

Açılış konserini Nazan Öncel’in verdiği festivalde şimdiye kadar Polonyalı caz grubu Immortal Onion, yaptıkları film müzikleri ile tanınan Open String Session, son dönem Türk müziğinin yükselen gruplarından Peyk ve genç trompet müzisyeni ve ses sanatçısı Dilay Balkan ile sahne aldı.

En mühimi şu ama: festival kapsamındaki tüm etkinliklerin biletleri sadece 10 lira. Ayrıca konsere bilet almak şart değil. Konser alanı dışına kendi sandalyeleriniz ile gidip oturabilir ya da deniz kenarındaki kayalıklardan konserleri dinleyebilirsiniz.

Festivalde bu hafta dikkat çeken üç konser var:

  • No Land – 21 Temmuz Perşembe – 21.00

Grup, ismini (No Land – Ülkesiz) üyelerinin Azeri, İranlı ve Türk müzisyenlerden oluşmasından alıyor.

Türkçe, Azerice, Farsça ve Rusça olmak üzere farklı dillerde şarkılar yapan ve var olan şarkıları seslendiren grubun en meşhur eseri ise Azerbaycanlı sanatçı Azer Cırttan Memmedov bestesi olan Niyə Belə Uzundur Bu Yollar.

  • Deniz Tekin – 22 Temmuz Cuma – 21.00

Türk müziğinin genç ve başarılı isimlerinden, 1997 doğumlu Deniz Tekin Kalamış Yaz Festivali’nde sahne alacak isimlerden biri.

Küçük yaşlardan beri müzikle ilgilenen ve 19 yaşında ilk albümünü çıkartan sanatçı, son olarak IKSV tarafından düzenlenen 29. İstanbul Caz Festivali kapsamında Süreyya Operası’nda sahne almış ve dinleyicilerin takdirini kazanmıştı.

  • Daniska – 23 Temmuz Cumartesi – 21.00

Festival kapsamında bu hafta sahne alacak bir başka grup ise Daniska.

2019’da kurulan grup; Eylem Atmaca, Hüsnü Arkan, Yaşar, Hüseyin Turan gibi ünlü müzisyenlerle yaptıkları düet şarkılar ile tanındı.

Yaptıkları müziği ‘meyhane müziği’ olarak tanımlayan Daniska’nın şarkılarına çektikleri kliplerde de kurulan rakı masaları öne çıkıyor.

Bu arada bir ipucu: Hüsnü Arkan, Daniska’nın konserlerinde sık sık sürpriz yaparak sahne alıyor ve bazı şarkılara eşlik ediyor.

Konsere gitmeye karar vermek için açıp bu güzel grubun birkaç şarkılarını dinlemeniz yeterli.

Kalamış Parkı’nda, deniz kenarında keyifli bir akşam geçirmek ve güzel konserler dinlemek için kaçırılmaması gereken bir festival.

Etkinlik takvimi ve biletler için:

https://www.mobilet.com/bucket-event/kadikoy-belediyesi-kalamis-yaz-festivali-6635

- Advertisment -