spot_img
Ana SayfaDış Haber26 yaşındaki Youtuber Fransız gazeteciliğini ele geçirdi

26 yaşındaki Youtuber Fransız gazeteciliğini ele geçirdi

26 yaşındaki Hugo Travers’ın kurduğu HugoDecrypte bugün sosyal medya hesaplarında 14 milyon takipçiye, TikTok'ta aylık 200 milyon izlenme sayısına ve YouTube'da da 35 milyon izlenme sayısına ulaşmış durumda. HugoDecrypte'in Instagram hesabının takipçi sayısı, ülkenin en çok okunan gazetesi olarak kabul edilen Le Monde'un yanı sıra Fransa'nın 24 saat yayın yapan en popüler iki haber ağı olan BFMTV ve France24'ten çok daha fazla. Macron da dahil olmak üzere Fransa'daki çoğu önemli siyasetçi daha genç bir kitleye ulaşmak için Travers ile bir araya geldi: Benim neslim YouTube'da çok fazla zaman geçiriyor. İnsanların bulunduğu yerlerde içerik yaratmalısınız... YouTube ya da Instagram'da zaman geçiriyorsam, neden YouTube ya da Instagram'dan bilgi almayayım?"

Hugo Travers kendini gazeteci olarak görmüyor olabilir lakin şu anda Fransa’daki en popüler gazeteci olabilir.

26 yaşındaki Travers, genç kitlelere yönelik haberler sunan bir Fransız medya girişimi olan HugoDecrypte’in kurucusu ve yüzü. Sekiz yıl önce bir üniversite öğrencisinin YouTube kanalı olarak başlayan girişimi, bugün sosyal medya hesaplarında 14 milyon takipçiye, TikTok’ta aylık 200 milyon izlenme sayısına ve YouTube’da da 35 milyon izlenme sayısına ulaşmış durumda.

HugoDecrypte’in Instagram hesabının takipçi sayısı, ülkenin en çok okunan gazetesi olarak kabul edilen Le Monde’un yanı sıra Fransa’nın 24 saat yayın yapan en popüler iki haber ağı olan BFMTV ve France24’ten çok daha fazla. Medya gözlemcisi ACPM’ye göre günlük haber akışı ülkede en çok indirilen yayın yine HugoDecrypte ait.

Artık buna ne derseniz deyin. Haber endüstrisine duyulan güvensizliğin Avrupa’nın geri kalan ülkelerinden daha büyük olduğu Fransa’da Travers’ın girişiminin geleneksel medyadan uzak duran genç kitlelerde karşılık bulan bir şey yarattığını inkar etmek mümkün görünmüyor.

Sciences Po Gazetecilik Okulu dekan yardımcısı Alice Antheaume, ” Travers haberler konusunda oldukça güvenilir bir kaynak olarak görülüyor” diyor.

YouTube kanalının 15 ila 34 yaş arasındaki demografik kitle üzerindeki hakimiyeti göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere Fransa’daki çoğu önemli siyasetçi daha genç bir kitleye ulaşmak için Travers ile bir araya geldi. Travers 2022’de cumhurbaşkanlığı için yarışan adayların neredeyse tamamını ağırladı.

Macron yeniden seçilmeyi başarsa da izlediği siyaset daha muhafazakâr hale geldikçe genç seçmenler arasında desteğini sürdürmekte zorlanıyor. Macron, Ocak ayında 34 yaşındaki Gabriel Attal’ı ülkenin gelmiş geçmiş en genç başbakanı olarak atadı ve hükümetini yeniden canlandırmakla görevlendirdi.

HugoDecrypte’in 10 dakikalık haber özeti hafta içi her gün YouTube ve diğer işitsel platformlarda yayınlanıyor. Genellikle rahat giyimli Travers’in kendi tarafından sunulan bu program, animasyonlar ya da stok videolarla destekleniyor.

Paris’teki Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde fahri profesör olan ve Fransız medyası konusunda araştırmalar yürüten Francois Jost, kanalın “harika görüntü kullanımının” gençlere hitap ettiğini belirtiyor.

HugoDecrypte ekibi günün en büyük haberlerini vermekten çekinmese de, ana haberin seçiminde izleyicilerinin rehberliğine başvuruyor. Sudan ya da Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi medyanın daha az ilgi gösterdiği çatışmaların yanı sıra ruh sağlığı sorunları da sıklıkla haber yapılan konular arasında yer alıyor.

Travers: “İlk günden bu yana inşa ettiğimiz şey, habercilik yaklaşımı açısından oldukça ciddi bir proje. Elbette ki format olarak daha farklı” diyor.

Travers sekiz yıl önce bu kanalı kurduğunda sahip olduğu tek şey kurgu yazılımları olmayan bir Chromebook’tu.

Yine de cesareti ve deneyimi vardı. Erken yaşta olgunlaşan bir ortaokul öğrencisiyken Travers arkadaşlarıyla birlikte bir web sitesi kurdu. Bu sitede Paris’in batısında yer alan banliyölerdeki yerel spor ve haberleri yayınlıyordu.

2015 yılına gelindiğinde Travers, Paris’in prestijli üniversitelerinden Sciences Po’da eğitim görmekteydi. YouTube kanalı fikri iki şeyi fark etmesiyle ortaya çıktı.

Bunlardan ilki Fransız medyasındaki siyasi haberlerin durumuyla ilgili. Travers yıllardır siyasetle ilgileniyordu ama o ve arkadaşları televizyondaki siyasi tartışmaları açtıklarında ne konuşulduğunu zar zor anlayabildiklerini hatırlıyordu.

Travers ayrıca içeriği nasıl tükettiğini de düşündü: Z kuşağının çoğu gibi o da YouTube’da saatler geçiriyordu. Tarih ve bilim için başvurduğu kanallar vardı ama Fransızca gazetecilik için tercih ettiği bir kaynak yoktu.

HugoDecrypte kanalı, genç Fransız izleyicilere haberleri anlamaları için hızlı ve sindirilebilir bir yol sunma misyonuyla kuruldu. Travers’ın amacı, genç izleyicilere hitap eden ve çok fazla ön bilgi gerektirmeyen, erişilebilir, derinlemesine videolar oluşturmaktı. Sonra da bunları doğrudan sosyal medyada yayınlayacaktı.

“Benim neslim YouTube’da çok fazla zaman geçiriyor. İnsanların bulunduğu yerlerde içerik yaratmalısınız… YouTube ya da Instagram’da zaman geçiriyorsam, neden YouTube ya da Instagram’dan bilgi almayayım?”

Büyüme arayışındaki Travers, personel almaya karar verdi. Yeni mezun Benjamin Aleberteau, Ocak 2019’da HugoDecrypte’in ilk çalışanı oldu. Bugün ise genel yayın yönetmeni. HugoDecrypte girişimi, Paris’in 11. bölgesinde arnavut kaldırımlı bir sokağın sonundaki modern bir ofiste çalışan yaklaşık 25 kişilik bir ekibe dönüştü. Bu ofiste mutfakta bir oyun konsolu yer alıyor. Koridorlarda bir köpek dolaşıyor ve herkes 20’li yaşlarında görünüyor. Ofisleri gerçekten de hedef kitlelerini yansıtıyor.

Travers’ın yaptığı ayrıntılı röportajlar, siyaset dünyasının da ötesinde, Frankofon dünyaya film, kitap ya da dizi tanıtımı yapan herkes için vazgeçilmez bir durak haline geldi. Yaz boyunca Christopher Nolan’ı ağırlayarak Oscar adayı “Oppenheimer” ve “Dune” devam filminin vizyona girmesinden önce Timothee Chalamet ve Zendaya ile görüştü. Travers ayrıca Angele, Omar Sy, Tahar Rahim ve Virginie Efira gibi Frankofon ünlüleri de konuk olarak ağırlamıştı.

HugoDecrypte’in başarısı, Fransız haber medyasının kasvetli durumu göz önüne alındığında dikkate değer. İngilizce yayın yapan muadilleri gibi Fransız haber kuruluşları da reklam gelirlerinin azalması, yanlış bilgilerin yayılması ve medyaya olan güvensizliğin artmasıyla boğuşuyor.

İngilizce yayın yapan kuruluşların bir çoğu ayakta kalabilmek için abonelik temelli modellere yöneldi. Fakat Reuters Enstitüsü’ne göre Fransa’da ankete katılanların sadece %11’i haberler için ödeme yapıyor.

Hem Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nden Jost, hem de Sciences Po Gazetecilik Okulu’ndan Antheaume, HugoDecrypte’in genellikle açıklayıcı gazeteciliğe yöneldiğine, içeriğin orijinal habercilikten daha ucuz ve daha hızlı oluşturulduğuna dikkat çekiyor.

Travers bu ikisini birbirini tamamlayan unsurlar olarak görüyor ve HugoDecrypte’in geleneksel haber ya da araştırmacı kuruluşlarla ortaklık arayışında olduğunu belirtiyor. Diğer taraftan, HugoDecrypte reklam, ortaklıklar ve sponsorlu içerik yoluyla da para kazanıyor.

Travers, markasının başarısını kanalın orijinal misyonuna bağlıyor: Erişilebilir içerik üretmek. Bu da ödeme olmaması ve sosyal medyada genç kitlelerle doğrudan etkileşime geçilmesi anlamına geliyor.

“TikTok, en azından Fransa’da, gençler için bir eğlence olarak görülüyordu… çoğunlukla dans ve meydan okumalardan ibaretti. Lakin burası hala milyonlarca gencin bulunduğu bir platform. Bu gençlerin haberlere ve siyasete ilgi duyduklarına inanıyorum.”

Güvenilirlik de önemli bir faktör. Fransız halkı, Xavier Niel ya da Vincent Bollore gibi milyarderlerin sahip olduğu gazete ve televizyon kanallarına giderek daha şüpheci yaklaşıyor. Bu milyarderlerin medya imparatorlukları sık sık Amerikalı muhafazakâr Rupert Murdoch’un medya kuruluşları ile karşılaştırılıyor.

Travers CNN’e verdiği demeçte sermaye artırımına gitmemeye zamanında karar verdiğini ve bu kararın operasyonun sürdürülebilir bir hızda büyümesini sağladığını söyledi.

Bir de markanın kişileştirilmesi meselesi var. Bazı uzmanlara göre, markayı Travers’ın ismine ve kişiliğine bağlamak, geleneksel medyayı tüketmeyen genç kitlelere güven vermesini sağladı.

Sciences Po Gazetecilik Okulu dekan yardımcısı Alice Antheaume’ göre “Kitleler, özellikle sosyal medyada, medya markalarından ziyade bireylere güvenmeye daha yatkın. HugoDecrypte bu ihtiyaca mükemmel bir şekilde uyuyor.”

Diğer birçok yüksek profilli İngilizce yayın yapan habercinin aksine Travers, görüşlerini kamuoyunun gözünden uzak tutmak için özellikle özen gösterdi.

HugoDecrypte, Fransız haber endüstrisindeki çeşitli trendlerden faydalanmayı başardı. Marka İngilizce ve İspanyolca içeriklere de yönelmeye başlasa da, bu modelin başarılı bir şekilde hayata geçip geçmeyeceği henüz belli değil.

Travers, kültürler arası bir marka oluşturmanın zorluklarını kabul ediyor. Fakat kendisi ve genel yayın yönetmeni Aleberteau, sosyal medyanın olduğu her yerde kendi modellerinin uygulanabilir olduğuna inanıyor.

Aleberteau bu konuda şöyle diyor: “Her ülkede bilgiye ihtiyaç vardır. Ve her ülkede bilgilenmek isteyen gençler vardır.”

Kaynakça: https://edition.cnn.com/2024/03/16/media/france-hugodecrypte-youtube-profile-travers-intl-cmd/index.html

Çeviri: Hasan Ayer.

- Advertisment -