Bugün Mısır’da 31 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan devlet ve hükümet başkanlarının ve üst düzey yetkililerin katılımıyla düzenlenen ve Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı “Kahire Barış Zirvesi” düzenlendi.
Kahire’nin doğusunda inşa edilen yeni idari başkentte gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi yaptı.
Yardımların Gazze’ye girişi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak Refah Sınır Kapısı’nın “sürekli” açık kalması konusunda ABD Başkanı Joe Biden ile anlaştığını dile getiren es-Sisi “Refah Sınır Kapısı’nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi” dedi.
Zirvede yaptığı konuşmada “halkımızın başka ülkelere tehcir edilmesine yönelik girişimlerde bulunanları uyarıyoruz, kararlı bir şekilde topraklarımızda kalacağız” ifadesini kullanan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesini reddettiklerini ifade ederek, kaçırılan rehinelerin de serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.
Sivillere artık saldırılmaması gerektiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘Korkunç kabus sona ermeli. Gazze’de insani ateşkes uygulanmalı. Rehineler serbest bırakılmalı’ ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Filistin krizine ilişkin net bir duruş sergileyememesinden hayal kırıklığı duyduğunu dile getiren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ise uluslararası toplumu Gazze Şeridi’ndeki kuşatmayı kaldırması için İsrail üzerinde baskı kurmaya çağırdı.
Ürdün Kralı Abdullah, Gazze Şeridi’ne sürekli ve kesintisiz bir şekilde insani yardım, yakıt, gıda ve ilaç ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Gazze’den Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi konusuna da değinen Kral 2. Abdullah, Filistinlilerin iç ve dış göçe zorlanmasını kesinlikle reddettiklerini belirterek, “bu uluslararası hukuka göre bir savaş suçudur ve hepimizin kırmızı çizgisidir” dedi.
Zirveye, Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı. İsrail-Filistin çatışmasının küresel barışı tehdit edeceğini vurgulayan Bakan Fidan, “1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan egemen bağımsız ve coğrafya bütünlüğü olan bir Filistin için iki devletli bir çözümle sonuçlanacak müzakerelerin ve sürecin derhal yeniden canlandırılması” gerektiğini vurguladı.
Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani de, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın bölgedeki diğer ülkelere yayılması durumunda bunun uluslararası piyasalara petrol akışını etkileyeceği uyarısında bulundu.
Bazı Batılı liderlerin zirvede olmaması beklentileri düşürdü. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zirveye katılmadı.
İsrail’in geçmişteki tüm barış çabalarında önemli rol üstlenmiş olan ABD zirveye Kahire’deki büyükelçiliğinin maslahatgüzarını gönderdi. İsrail’den ise hiçbir temsilci zirvede yer almadı.
Konferansın düzenlendiği Mısır’daki Refah Sınır Kapısı bugün Gazze’ye insani yardım götüren tırlara açıldı.
İsrail ablukası altındaki Gazze’de yaşayan sivillerin iki haftadır beklediği yardımlar Refah Sınır Kapısı’ndan geçmeye başladı. Sınır kapısının açılmasıyla birlikte bu sabah 20 tırdan oluşan ilk konvoy Gazze’ye girdi.
Geçmişteki çatışmalarda yardımlar, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom kapısından Gazze’ye ulaştırılıyordu. Ancak İsrail, Hamas’ın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan topraklarından Gazze’ye herhangi bir yardım geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.