ABD Başkanı Joe Biden, The Washington Post’ta kendi imzasıyla yayınlanan makalede “Barış için çabalarken, nihayetinde Gazze ve Batı Şeria yeniden canlandırılmış bir Filistin yönetimi altında yeniden birleşmeli” diyerek Gazze’nin nihai kontrolünün Filistin’de olması gerektiğini ifade etti.
“Filistinliler Gazze’den zorla çıkarılmamalı, yeniden işgal edilmemeli, kuşatma veya abluka yapılmamalı ve toprakları daraltılmamalı” diyen Biden, iki devletli çözüm vurgusunda bulundu.
Biden, İsrailli yerleşimcilerin sivillere yönelik şiddet eylemlerinde artış olduğu söyleyerek Batı Şeria’da sivillere saldıranlara karşı vize yasağı uygulamaya hazır olduklarının altını çizdi:
“İsrail hükümetine, Batı Şeria’da Filistinlilere karşı aşırıcı şiddetin durdurulması ve şiddeti uygulayanların sorumlu tutulması gerektiğine dair ısrarcı oldum.”
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in “Gazze Şeridi’nde güvenlik kontrolünü tamamen ellerinde tutacağı” yönündeki sözleriyle Biden’ın aksi yönünde bir açıklama yaptı.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarının bitmesinin ardından Gazze’de güvenlik kontrolünün İsrail’in elinde olacağını ve Filistin Yönetiminin “çözüm olmadığını” söyledi.
Savaştan sonra “Gazze’ye silah girişini önlemek için İsrail’in Gazze Şeridi’nin güvenliğini kontrol etmek zorunda kalacağını” ileri süren Cohen, “Ürdün Nehri’nden Akdeniz’e kadar güvenlik kontrolü her zaman İsrail’in elinde olacak” ifadesini kullandı.
Gazze’de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmalara ilişkin “çok sayıda yanlış haber” çıktığını söyleyen Netanyahu, “şu an için bir anlaşma olmadığını” ve eğer bir anlaşma ortaya çıkarsa bunu İsrail kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye ilk kez dünden itibaren yakıt girişini kabul etmesi konusuna da değinen Netanyahu, bu adımla Gazze’deki yakıt kıtlığı kaynaklı su sorununun yol açması muhtemel salgın hastalıkların, bölgeyi işgal eden İsrail askerlerine bulaşmasını önlemeyi amaçladığını söyledi.
Biden’ın ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da kurduğu Yahudi yerleşim yerlerini eleştirdi ve Almanya’nın iki devletli çözümü desteklediğini belirtti.
Potsdam yakınlarındaki seçim bölgesi Nuthetal’da düzenlenen halka açık bir toplantıda konuşan Scholz, “Batı Şeria’da daha fazla Yahudi yerleşim yeri kurulmasını istemiyoruz. Yerleşimcilerin Filistinlilere şiddet uyguladığını görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hem İsrail hem de Filistin için en iyi çözümün iki devletli bir yapı olduğunu vurgulayan Almanya Başbakanı, İsrail’de siyasetçilerin bu çözümden uzaklaşmaları halinde kendilerinin verdiği desteği de keseceklerini söyledi.
Konuşmasında Almanya’nın Filistinlilere yaptığı yardımlara da değinen Scholz, Almanya’nın sadece İsrail’i destekleyen bir ülke olmadığını ABD ile birlikte Filistin’e en fazla yardım yapan ikinci ülke konumunda olduğunu da ifade etti.