Ana SayfaDış HaberBM Bağımsız soruşturma raporu: İsrail Gazze savaşında 'imha' suçu işliyor

BM Bağımsız soruşturma raporu: İsrail Gazze savaşında ‘imha’ suçu işliyor

BM Bağımsız Soruşturma Raporu’na göre İsrail yönetimi Gazze’de insanlığa karşı suçlar arasında “İmha, cinayet; Filistinli erkekleri ve erkek çocuklarını hedef alan cinsel işkence ve zorla göç ettirme” yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Bağımsız Soruşturma Komisyonu (COI) hazırladığı son raporda İsrail’i insanlığa karşı bir dizi suç işlemekle itham etti.

BM Bağımsız Soruşturma Raporu’na göre İsrail yönetiminin Gazze’de insanlığa karşı suçlar arasında “İmha, cinayet; Filistinli erkekleri ve erkek çocuklarını hedef alan cinsel işkence ve zorla göç ettirme” yer alıyor. Soruşturma Komisyonu gelecek hafta BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak bir raporda, “Gazze’de işkence, insanlık dışı ve zalimce muamele yapıldı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Komisyon, Hamas’ı da Gazze savaşının ilk aşamalarında savaş suçları işlemekle suçladı.

Raporda şu ifadelere yer veriliyor: “İsrailliler için, tek bir günde yüzlerce insanın öldürüldüğü ve kaçırıldığı saldırı, modern tarihinde benzeri görülmemiş bir ölçekteydi; bu saldırı, yalnızca İsrailli Yahudiler için değil, tüm dünyadaki Yahudiler için geçmişteki zulmün acı verici travmasını çağrıştırdı.

Filistinliler açısından İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonu ve saldırısı 1948’den bu yana en uzun, en büyük ve en kanlı olanı oldu. Çok sayıda hasara ve can kaybına yol açarken, birçok Filistinli için Nakba ve diğer İsrail saldırılarının travmatik anılarını tetikledi.”

Bulgular, BM Soruşturma Komisyonu (COI) tarafından yayınlanan, biri 7 Ekim Hamas saldırılarına, diğeri ise İsrail’in askeri müdahalesine odaklanan iki paralel rapordan elde edildi.

İsrail, İsrail karşıtı önyargıya sahip olduğunu söylediği komisyonla işbirliği yapmıyor. COI, İsrail’in çalışmalarını engellediğini ve soruşturmacıların hem İsrail’e hem de işgal altındaki Filistin topraklarına erişimini engellediğini açıklamıştı.

Komisyon, hem İsrail’deki saldırının hem de İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonunun birbirinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.

Raporda, Her iki tarafın saldırganlığı ve intikamı da dahil olmak üzere tekrar eden şiddet döngülerini durdurmanın tek yolu, uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı kalmayı sağlamaktır” vurgusu yapıldı.

BM’den maaş almayan bağımsız üyelerden oluşan Komisyon raporunda şu ifadelere yer verdi:  

Çözüm, İsrail’in Filistin topraklarındaki hukuka aykırı işgaline son vermesi ile mümkün; Ayrımcılık, baskı ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının inkar edilmesi ve Yahudiler ile Filistinliler için barış ve güvenliğin garanti altına alınması gerekiyor.”

7 Ekim’deki sivil ölümlerinden İsrail de sorumlu

Raporda ayrıca “İsrail makamlarının İsrail’in güneyindeki sivilleri hemen hemen her cephede korumada başarısız olduğu kadar 7 Ekim’de sivilleri korumak ve sivillerin yaşadığı yerlerden tahliye etmek için yeterli güvenlik gücünü hızla konuşlandırmada başarısız olduğu” belirtildi.

Komisyon bulgulara dayanarak ulaştığı sonuçlara dayanarak “İsrail güvenlik güçleri birçok yerde ‘Hannibal Direktifi’ni uyguladı ve en az 14 İsrailli sivili öldürdü. Söz konusu Direktifin, İsrail polisinin düşman güçleri tarafından yakalanmasını önlemeye yönelik bir prosedür olduğu ve 7 Ekim’de İsrailli sivillere yönelik uygulandığını” vurguladı.

İsrail tecavüz iddialarını kanıtlayamadı

Komisyon, “İsrailli yetkililer ayrıca, özellikle cinsel şiddet iddialarıyla ilgili olarak, adli tıp kanıtlarının ilgili yetkililer ve ilk müdahale ekipleri tarafından sistematik bir şekilde toplanmasını sağlamada başarısız oldu; bu da gelecekteki adli işlemler, hesap verebilirlik ve adalet olasılığını baltaladı” diye ekledi.

İsrail ordusunun ihlalleri

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan bağımsız Komisyon da İsrail’in Gazze’deki askeri saldırıları ile ilgili olarak İsrail’in savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve uluslararası insani ve insan hakları yasalarını ihlal ettiği sonucuna vardı.

Komisyon ayrıca, ayrım gözetmeksizin, maksimum zarar verme niyetiyle gerçekleştirilen bu düşmanlıklar sırasında, çok sayıda sivil kaybının ve sivil tesislerin ve hayati önem taşıyan sivil altyapının geniş çapta tahrip edilmesinin, “İsrail’in güç kullanma yönünde seçtiği stratejisinin kaçınılmaz sonuçları” olduğu sonucuna vardı.

Komisyon, “İsrail ordusunun yoğun nüfuslu bölgelerde kasıtlı olarak büyük imha kapasitesine sahip ağır silahlar kullanması, sivil nüfusa yönelik, özellikle kadınları ve çocukları etkileyen, kasıtlı ve doğrudan bir saldırı teşkil etmektedir” dedi ve bunun, ciddi ve giderek artan sayıdaki kayıplarla da doğrulandığını” belirtti.

Öneriler

Komisyon raporu, tavsiyeleri arasında, İsrail Hükümeti’ne, Gazze’de sivillerin ölümü ve sakatlanmasıyla sonuçlanan saldırıları derhal durdurması, Gazze’deki ablukayı kaldırması, ateşkes uygulaması, mülkleri hukuka aykırı olarak tahrip edilenlerin tazminat almasını sağlama çağrısında bulundu.

Ayrıca “Filistin Devleti Hükümeti’ne ve Gazze’deki fiili yetkililere, bölgede tutulan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını sağlama” çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca “Hamas ve diğer örgütlerin İsrail’deki sivil halka yönelik ayrım gözetmeksizin roket, havan ve diğer mühimmat atışlarının durdurulması gerektiği” vurgulandı.

Soruşturma Komisyonu , diğer hususların yanı sıra, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda ve İsrail’de, uluslararası insancıl hukuka ilişkin iddia edilen tüm ihlalleri ve uluslararası insan hakları hukuku ihlallerini soruşturmak üzere BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 13 Nisan 2021’de kuruldu .

Raporun sunumu İnsan Hakları Konseyi’nin 19 Haziran 2024’te Cenevre’de yapılacak 56. oturumuna sunulacak. Rapora, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırı ve İsrail’in 2023 sonuna kadar Gazze’de yürüteceği askeri operasyon ve saldırılara ilişkin bulguların yer aldığı iki belge eşlik ediyor

- Advertisment -