Ana SayfaDış HaberBrüksel’de üç saatlik gerilimli öğle yemeği: “Günün en iyi kısmıydı, Hakan profesyonel”

Brüksel’de üç saatlik gerilimli öğle yemeği: “Günün en iyi kısmıydı, Hakan profesyonel”

Financial Times, Türkiye’nin beş yıl sonra ilk kez davet edildiği Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Zirvesi’ndeki öğle yemeğinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile 27 AB ülkesinin dışişleri bakanı arasında üç saat süren tartışmaları yazdı: “Fidan, Türkiye ile gelecekteki ilişkileri aday ülkelerle bağları yöneten Genişleme Komiseri yerine artık Akdeniz ülkeleri Komiseri’nin yönetmesi gerektiğini savunan Avrupa Komisyonu’na sert tepki gösterdi. Yemekte bulunan bir yetkili “Günün en iyi kısmıydı Hakan profesyonel, dosyasını biliyor ve nasıl iletişim kuracağını biliyor” dedi.

Financial Times’ın Brüksel’deki toplantıdan kulisleri aktaran muhabiri, “AB üyelik meseleleri Türkiye ile ilişkileri yeniden başlatma tartışması öğle yemeğinin havasını zehirledi. AB dışişleri bakanları ile Türk mevkidaşı arasında dün gerçekleşen sıcak ama gerilimli görüşmeleri açıklıyorum” diyerek aktardı:

“AB-Türkiye ilişkileri için dün iki adım ileri, bir adım geri atıldı. Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkileri derinleştirmede ilerleme sağlamayı engelleyen politika konuları üzerinde tartışılırken, Brüksel’in Kıbrıs’taki siyasi çözüm ve Suriye’den gelen mültecilerin muamelesi gibi konularda, dün üç saatten fazla süren öğle yemeği sırasında Hakan Fidan ile AB’nin 27 dışişleri bakanı arasında samimi ve üretken bir öğle yemeği yaşandı.

Türkiye, Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısına beş yıl sonra ilk kez katıldı.

Yemekte bulunan bir yetkili “Günün en iyi kısmıydı. Hakan profesyonel, dosyasını biliyor ve nasıl iletişim kuracağını biliyor” dedi.

Ancak Türkiye’nin aday ülke statüsü tartışmaların merkezinde yer aldı.

Brüksel yetkililerinin ülkedeki hukukun üstünlüğü ve siyasi özgürlükler konusundaki endişeleri göz önüne alındığında ilerleme konusunda çok fazla umut görmedikleri biliniyor.

Ancak Fidan, Türkiye ile gelecekteki ilişkileri, aday ülkelerle bağları yöneten Genişleme Komiseri yerine artık Akdeniz ülkeleri Komiseri’nin yönetmesi gerektiğini savunan Avrupa Komisyonu’na sert tepki gösterdi.

Yemekteki pek çok yetkili “Bu tartışmanın verimli geçen öğle yemeğinde gerilime neden olduğunu ama Fidan’ın makul bir pozisyona sahip olduğunu” kabul etti:

Bir yetkili, “Açıkçası, genişleme konusundaki şikayetlere girmeyebilirdik. Yani, orada olmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Ama en azından konuşuyoruz. Bu büyük bir artı” dedi.

- Advertisment -