Ana SayfaDış HaberCANLI AKIŞ | İsrail, Gazze’nin dışarıya açılan kapısı Refah’ın kontrolünü ele geçirdi:...

CANLI AKIŞ | İsrail, Gazze’nin dışarıya açılan kapısı Refah’ın kontrolünü ele geçirdi: “İsrail heyeti ateşkes için Kahire’de”

Hamas’ın kabul ettiği ve İsrail reddettiği ateşkesin suya düşmesinden sonra İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi. Gazze şehir logosu tanklarla ezildi, tanklar büyük İsrail bayraklarıyla gövde gösterisi yaptı. CNN'e konuşan uzmanlara göre İsrail ateşkes görüşmelerinde Hamas'a baskı için sınırlı bir operasyon yapacak. Dünya Sağlık Örgütü, İsrail’e “saldırıyı durdur” çağrısı yaptı.

İsrail heyeti ateşkes müzakereleri için Kahire’de

ABD merkezli Axios sitesi İsrail’in ateşkes görüşmeleri için Kahire’ye heyet gönderdiğini aktardı.

BM Genel Sekreteri Guterres: İsrail’in Refah’taki askeri operasyonlarından ‘rahatsızım ve sıkıntılıyım’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze savaşına dahil olan tüm taraflara, bir ateşkes anlaşmasının yapılması ve yedi ay süren savaşın ardından daha fazla ölüm ve yıkımın önlenmesi için mümkün olan her şeyi yapma çağrısında bulundu.

Guterres, “Her iki tarafa da siyasi cesaret gösterme ve kan dökülmesini durdurmak, rehineleri serbest bırakmak ve hâlâ patlama riskiyle karşı karşıya olan bölgenin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmak için bir anlaşmaya varılması için her türlü çabadan kaçınma çağrımı yineliyorum” dedi.

BM Genel Sekreteri, Hamas’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini belirttikten sonra ancak İsrail bunu kabul etmediğini ve bunun yerine doğu Refah’a kara harekatı başlattığını söyledi.

Guterres, barış görüşmeleri hakkında “Bu, bölgenin ve aslında dünyanın kaçıramayacağı çok önemli bir fırsat” dedi. BM Genel Sekreteri “Refah’ta yeniden başlayan askeri hareketlilik beni rahatsız ediyor ve üzüyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu ile Hamas arasında çatışmalar yaşanıyor

Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafının bu sabah İsrail ordusu tarafından ele geçirilmesinden sızdırılan görüntülerde, bir tankın “Gazze’yi seviyorum” tabelasını ezdiği görülüyor. Sınır Kapısı çevresinde İsrail askerleri ile Hamas unsurları arasında çatışmalar yaşanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Doğu Akdeniz bölge direktörü Hanan Balkhy, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısının, 600.000’i çocuk olmak üzere 1,5 milyon insanın hayatını “ciddi tehlikeye” soktuğunu ve “hemen sona ermesi gerektiğini” ifade etti.

Balkhy, X’teki bir gönderide BM’nin sağlık kurumu ve ortaklarının Refah’ta “kalmaya ve hizmet sunmaya kararlı” olmasına rağmen, bunun “acil olarak yeniden açılması gereken Refah sınır kapısı aracılığıyla yardıma engelsiz erişim” gerektirdiğini yazdı. Balkhy, “İnsanlığın iyiliği için artık Gazze’de acil bir ateşkese ihtiyaç var” dedi.

İsrail ordusundan dev bayraklı gövde gösterisi


İsrail’in sabahın erken saatlerinde Refah’a yönelik başlattığı kara saldırısı, İsrail ordusunun gövde gösterisi ve sembolik mesajları ile sürüyor. Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısına tankla giren zırhlı birlikler dev İsrail bayrakları ile görüntü verirken Filistin bayrağı yere atıldı.

İsrail zırhlı birliklerinin bu sabah Refah’ın doğu kesiminde Gazze-Mısır boyunca ilerlediği, dev bir İsrail bayrağını ve Refah sınır kapısını ele geçiren 401’inci Zırhlı Tugay’ın bayrağını salladığı gözlemlendi.

İsrail ordusu, 401’inci Zırhlı Tugayı’nın, Gazze’nin Mısır’la tek kapısı olan Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini açıkladı. Refah’ın doğusunda bulunan ve genellikle sınır kapısına bağlanan Salahaddin yolu da başka bir ordu tugayı tarafından ele geçirildi.

Geçitte İsrail bayrağı çekilirken, Filistin bayrağı ise askerler tarafından yere atıldı.

Gazze Geçiş ve Sınırlar Genel Müdürlüğü, İsrail ordusunun bölgeyi işgal etmesi nedeniyle yolcu girişinin ve yardım teslimatlarının durdurulduğunu duyurdu.

Hamas: İsrail’in Refah’a saldırısının ateşkes çabalarını baltalamayı amaçlıyor

Hamas, yaptığı açıklamada İsrail’in Refah sınır kapısına saldırısının ateşkes çabalarını baltalamayı amaçladığını ifade etti.

Örgüt ayrıca İsrail’i, ana yardım yolunu keserek Gazze Şeridi’ndeki insani durumu daha da kötüleştirmeyi amaçlamakla suçladı.

Hamas’ın ateşkesi kabul etmesi İsrail yönetimini şaşırttı

İsrailli bir kaynak The Times of Israel’e, Hamas’ın ateşkes teklifinin İsrail’i “tamamen şaşırttığını” söyledi.

İsrailli yetkililer hâlâ teklifin inceliklerini araştırıyor. Kaynağa göre asıl anlaşmazlık noktaları, Hamas’ın savaşın sona ermesi yönündeki talebi ve Hamas’ın ilk aşamada serbest bırakılacak 33 kişinin arasına ölü rehineleri de dahil etme niyeti.

Gazze’de ölü sayısı 34 bin 789’a yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in son 24 saat içinde bölgeye yönelik saldırılarında 54 kişinin öldüğünü ve 7 Ekim’den bu yana öldürülen toplam kişinin sayısının 34.789’a ulaştığını söyledi.

Ayrıca savaşın başlangıcından bu yana 78.204 kişi de yaralandı.

Çin, İsrail’e ‘Refah’a saldırmayı durdurma’ çağrısında bulundu

Çin Halk Cumhuriyeti , İsrail’i uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermeye ve Refah’a yönelik saldırılarını durdurmaya çağırdı .

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, “Çin, İsrail’i uluslararası toplumun  taleplerine kulak vermeye, Refah’a saldırmayı durdurmaya ve Gazze Şeridi’nde daha ciddi bir insani felaketi önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya güçlü bir şekilde çağırıyor.” dedi.

CNN’e göre İsrail Refah’a ‘sınırlı operasyon’ düzenleyerek Hamas’a rehine anlaşması için baskı yapmayı amaçlıyor

CNN, “ayrıntılara aşina” bir İsrailli kaynağın, İsrail’in Gazze’deki Refah’taki sınırlı operasyonunun amacının “ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma üzerinde anlaşmaya varması için Hamas üzerinde baskıyı sürdürmek olduğunu” bildirdi.

İsrail’in kuzeyinde birden fazla hava saldırısı sireni çalıyor

İsrail’in kuzeyinde roket veya insansız hava araçlarının saldırılarını gösterebilen dört hava saldırısı alarmı otuz dakikadan kısa bir süre içinde etkinleştirildi. Şu anda herhangi bir ölüm bildirilmedi ve herhangi bir saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi.

8 Ekim’den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu karşılıklı ateş açıyor . Hizbullah, İsrail Gazze’ye yönelik savaşını durdurana kadar bu sınır ötesi saldırıların devam edeceğini açıklamıştı.

Netanyahu: “Hamas’ın önerisi İsrail’in hayati taleplerinden çok uzaktır”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, şu açıklamayı yaptı:

“Daha önce rehinelerin serbest bırakılmasıyla ispat ettiğimiz üzere, Hamas’a askeri baskı yapılması rehinelerimizin iadesi için gerekli bir koşuldur. Hamas’ın dünkü önerisi güçlerimizin Refah’a girişini sabote etmeye yönelikti. Böyle bir şey olmadı. Savaş Kabinesi’nin oybirliğiyle kararlaştırdığı üzere, Hamas’ın önerisi İsrail’in hayati taleplerinden çok uzaktır.

Kahire’ye giden müzakere heyetine, ‘Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda kararlı durmaya devam edin, İsrail’in güvenliğini garanti altına almak için temel gereklilikler konusunda kararlı durmaya devam edin’ talimatını verdim.”

- Advertisment -