Ana SayfaHaberlerHamas ateşkesi kabul etti, İsrail kabinesi “askeri operasyon” dedi. İsrail ordusu Refah...

Hamas ateşkesi kabul etti, İsrail kabinesi “askeri operasyon” dedi. İsrail ordusu Refah Kapısı’nı ele geçirdi

Hamas, Mısır ve Katar’ın önerdiği ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Teklifi inceleyen İsrail hükümeti oybirliğiyle “Refah'a askeri operasyona devam” dedi. İsrail güçleri Mısır’a açılan Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirdi. Havadan vurulan Refah’ta en az 12 kişi öldü.

Hamas’ın ateşkes anlaşmasının kabul ettiğinin duyulmasının ardından Filistinlilerin Refah sokaklarında kutlamalar yaptı.

Gazeteci Barak Ravid, İsrail hükümetinin Refah’a operasyona devam etme kararı verdiğini söyledi. Ravid, X hesabından şu mesajı paylaştı:

“Savaş Kabinesi, rehinelerimizin serbest bırakılması ve savaşın hedefleri için Hamas’a askeri baskı uygulamak amacıyla İsrail’in Refah’taki operasyona devam etmesine oybirliğiyle karar verdi.”

Mısır Dışişleri: “İsrail’i gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz”

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan şu açıklama yapıldı:

“İsrail’i, ateşkes anlaşması müzakerelerinin bu hassas noktasında azami itidalini korumaya ve gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Mısır, patlamayı ve durumun kontrolden çıkmasını önleyecek bir çözüm bulmak için tüm taraflarla görüşmelerde bulunuyor.”

Erdoğan: “Hamas’ın Türkiye’nin telkinleri ile verdiği kararı olumlu bulduğumuzu ifade ettim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas’ın ateşkesi kabul ettiği açıklamasından sonra X hesabından şöyle yazmıştı:

“Kabine toplantımız öncesi Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Sayın Heniyye ile görüşmemizde Gazze’deki çatışmaların ve şiddetin sona erdirilmesi için ortaya konan çabaları ele aldık.

Hamas’ın ara buluculardan aldığı ateşkes önerisini onaylamasını değerlendirdik. Hamas’ın Türkiye’nin telkinleri ile verdiği kararı olumlu bulduğumuzu ifade ettiğim görüşmede, İsrail’in de kalıcı ateşkes için adım atması gerektiğini vurguladık. Batılı ülkeler başta olmak üzere tüm tarafları, ateşkes için İsrail’e gereken baskıyı yapmaya çağırıyorum.”

İsrail muhalefet liderinden ateşkese destek

İsrail muhalefeti lideri Yair Lapid, ateşkes anlaşmasına destek verdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Rehinelerin dönmesini isteyen bir hükümet, ailelerin kalplerini parçalayan histerik açıklamalar yerine, acil kabine toplantısıyla müzakerecileri Kahire’ye göndermeli. Bu ulusal bir rezalettir. Bunun sonu yok.”

- Advertisment -