İsminin açıklanmaması kaydıyla İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’a konuşan yetkili, Tel Aviv, Cakarta ve OECD arasında aylar süren gizli görüşmelerin ayrıntılarını açıkladı.
Endonezya’nın 38 ülkeden oluşan OECD’ye katılım süreci Şubat ayında başlamış, ancak İsrail Cakarta ile resmi diplomatik ilişkileri olmaması nedeniyle katılıma itiraz etmişti.
OECD önce Endonezya’dan İsrail’e yönelik eleştirel tutumunu değiştireceğine dair bir söz aldı ancak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz normalleşmenin gerekli olduğunu söyleyerek Kudüs’ün muhalefetini geri çekmeye yanaşmadı.
Ama OECD direktörü Cormann, iki hafta önce Katz’a bir mektup gönderdi ve bu mektupta Endonezya’nın ilişkileri normalleştirene kadar bloğa katılmasına izin verilmeyeceği bir anlaşmaya aracılık ettiğini söylediğini aktardı.
Yedioth’a göre mektubun metni Endonezya tarafından onaylandı.
Salı günü İsrail, Endonezya’nın ilk kez Gazze’ye havadan yardım atma misyonuna katılmasına izin vererek ilişkilerin gelişmekte olduğunun olası bir sinyalini verdi.
Görevden ayrılan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo döneminde Endonezya, İsrail ile başta ticaret olmak üzere düşük düzeyli ve sessiz temaslara müsamaha göstermiş, ancak açık ilişkilerden büyük ölçüde kaçınmıştı.
Jakarta Post’un haberine göre Mart ayında Widodo’nun ofisi, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırması ve bunun sonucunda çıkan savaşın planın rafa kaldırılmasına neden olmasından önce Cakarta ve Kudüs’ün Ekim 2023’te ilişkileri normalleştirme niyetinde olduğuna dair bir haberi yalanladı.
İki ülke arasında normalleşmeye yönelik adımlar yıllardır konuşuluyor ancak Endonezya bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar ilişkilerini güçlendirmeyi reddediyordu.
Endonezya’da Gazze katliamına karşı büyük İsrail karşıtı protestolar da yapılmıştı.
İsrail-Asya Merkezi İcra Direktörü Rebecca Zeffert, 2022 yılında The Times of Israel’everdiği demeçte, resmi bağlar olmasa bile, doğrudan ve dolaylı İsrail-Endonezya ticaretinin yılda yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Ocak ayında Cakarta, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine bir dava açtı. İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Güney Afrika’nın bu mahkemede soykırım suçlamasına da destek verdi.