Ana SayfaDış HaberGazeteci Hiba Abu Taha, Ürdün-İsrail ticaretini ifşa ettiği için hapiste

Gazeteci Hiba Abu Taha, Ürdün-İsrail ticaretini ifşa ettiği için hapiste

Ürdünlü Gazeteci Hiba Abu Taha, Ürdün'ün İsrail'e mal sevkiyatına ilişkin hazırladığı haberi nedeniyle, tartışmalı siber suçlar yasası uyarınca bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası insan hakları örgütleri Amman yönetimini kınadı.

Ürdünlü Gazeteci Hiba Abu Taha, Ürdün’ün İsrail’e mal sevkiyatına ilişkin hazırladığı haberi nedeniyle, tartışmalı siber suçlar yasası uyarınca bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ürdünlü gazeteci Hiba Abu Taha, Amman yönetiminin kara koridoru yoluyla İsrail’e mal ihraç ettiğini ortaya çıkartınca bir yıl hapis cezasına çarptırıldı .

Abu Taha, Lübnan’ın Annasher gazetesinde, “Soykırımın ortakları: Amman Gazze’deki soykırıma karışıyor” başlıklı bir haber yayımlandı .

Haberde bazı Ürdünlü şirketlerin kara koridoru yoluyla İsrail’e mal sevk ettikleri belgeleniyor.

Şubat ayında Ürdün Başbakanı Bişer Hasavne, ülkesinden İsrail’e kara koridoru olduğu iddialarını yalanlamış ve bu yöndeki iddiaları “uydurma” olarak nitelemişti.

Başbakan Hasavne, Ürdün-İsrail arasındaki sınır giriş ve çıkışlarında son 25 yıldır herhangi bir değişiklik yapılmadığını da ifade etmişti.

1 yıllık hapis cezası öncesi Abu Taha, Ürdün Medya Komisyonu’nun söz konusu haber nedeniyle şikayette bulunmasının ardından Mayıs ayında bir hafta süreyle tutuklanmıştı.

Amman yönetimi Abu Taha’nın peşini bırakmıyor

Abu Taha, ülkenin siber suç yasası kapsamında “kargaşayı kışkırtmak ve yalan haber yaymak” suçlamasıyla yargılanıyor.

Geçtiğimiz yıl Ürdün Kralı II. Abdullah,  hak grupları ve gazeteciler tarafından ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak kınanan tartışmalı siber suç yasasını onayladı.

Parlamentonun her iki kanadı tarafından da kabul edilen tasarı, yetkililerin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gazetecilere ve yazarlara yönelik baskılarını artırdığı bir dönemde kabul edildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre Abu Taha, Jordan Today, Al Jazeera ve Beyrut merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi Daraj da dahil olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşu olan Gazetecilerin Özgürlüğünü Savunma Merkezi (CDFJ), hapis cezası kararını kınadı ve “davaların yayınlanmasında özgürlüğü kısıtlayan hükümlerin kaldırılması” çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de aralarında bulunduğu insan hakları grupları, Ürdün’e gazetecileri ve Filistin yanlısı aktivistleri hedef almasına son vermesi çağrısında bulundu.

Ağustos 2023’te Abu Taha, Ürdün Kralı II. Abdullah’a karşı çevrimiçi bir yazı yazdığı suçlamasıyla kısa süreliğine gözaltına alındı. Ceza Kanunu’nun 191’inci ve Siber Suçlar Kanunu’nun 15’inci maddesine dayanılarak “resmi bir kurumu karalamak” suçlaması yöneltildi. Bu suçlama sonucu üç ay hapis ve para cezasına çarptırıldı.

- Advertisment -