Ana SayfaDış HaberGAZZE SAVAŞI | Netanyahu tahliye edilen kanser hastalarını Gazze’ye geri...

GAZZE SAVAŞI | Netanyahu tahliye edilen kanser hastalarını Gazze’ye geri göndermek istedi, İsrail Yüksek Mahkemesi izin vermedi

Netanyahu Hükümeti, Gazze’den tahliye edilen kanser hastalarını savaş bölgesine geri göndermeye çalışsa da İsrail Yüksek Mahkemesi bu girişimi engelledi. İsrail, Gazze Şifa Tıp Kompleksi’ndeki operasyonlarına devam ederken Batı Şeria’daki mülteci kamplarına da askeri saldırılarda bulundu.

İsrail güçleri Gazze’deki Şifa hastanesine yönelik operasyonlarını sürdürüyor.  İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki Nur Şems mülteci kampına düzenlediği insansız hava aracı saldırısında iki Filistinli hayatını kaybetti.

NETANYAHU KANSER HASTALARINI ÖLÜME YOLLAMAYA ÇALIŞIYOR

Netanyahu hükümeti işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail’de tedavi gören 25 hastanın Gazze’ye geri gönderilmesine karar verdi ancak İsrail Yüksek Mahkemesi kararın uygulanmasını engelledi.

BM İnsani İşler Ofisi (OCHA), İsrailli yetkililerin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki hastanelerde tedavi gören 25 hastaya Çarşamba günü Gazze’ye dönme talimatı verdiğini bildirdi.

OCHA, hastaların, geçen yıl Ekim ayında işgal altındaki Batı Şeria’da mahsur kalan Gazze’den kanser hastaları da dahil olmak üzere 400 hasta arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

OCHA, 7 Ekim’e kadar her ay yaklaşık 1645 Filistinlinin Gazze Şeridi dışındaki hastanelere sevk edildiğini ve bunların yalnızca yüzde 80’inin İsrail yetkililerinden seyahat izni aldığını ekledi.

Geri dönmesi emredilen 25 hastanın artık yataklı tedavi hizmeti almadığı bildirilse de Gazze Şeridi’ndeki sağlık hizmetleri neredeyse tamamen çökmüş durumda.

Gazze’de kanser konusunda uzmanlaşmış tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, binalarından birinin İsrail tarafından vurulması sonrasında geçen yılın Kasım ayında kapanmıştı.

Filistinli sağlık görevlileri, 17 Aralık 2023’teki İsrail saldırısının ardından Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nin doğumhanesini inceliyor [Mohammed Dahman/AP Photo]

SUUDİ ARABİSTAN UNRWA’YA 40 MİLYON DOLAR BAĞIŞ YAPACAK

Kral Salman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi (KSrelief) tarafından taahhüt edilen fonun Gazze’de “250.000’den fazla kişiye gıda ve 20.000 aileye çadır” sağlayacağını duyurdu.

Bağış, İsrail’in, üyelerinden 12’sinin Hamas’ın 7 Ekim saldırısına katıldığı yönündeki iddiaları üzerine ABD öncülüğündeki bir düzineden fazla Batılı ülkenin desteklerini askıya almasının ardından BM kurumunun finansman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde yapıldı.

ABD: ATEŞKES HALEN MÜMKÜN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasındaki “uçurumların daraldığını” ve bir ateşkes anlaşmasının “çok mümkün” olduğunu ifade etti.

100’DEN FAZLA YARDIM GÖREVLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze’deki Hükümet Medya Ofisi’ne göre, İsrail güçlerinin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği sekiz saldırıda 100’den fazla yardım görevlisi öldürüldü ve düzinelerce kişi yaralandı.

UNRWA: GAZZE’DE ANA KATİL AÇLIK

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, İsrail’in ablukası devam ederken, yakın zamanda açlık ve hastalığın Gazze’deki “ana katil” haline geleceğini söylüyor.

70 ESKİ ABD’Lİ YETKİLİ, BİDEN’I İSRAİL’E KARŞI DAHA SIKI BİR TUTUM SERGİLEMEYE ÇAĞIRAN MEKTUP YAZDI

Yaklaşık 70 eski ABD’li yetkili, diplomat ve asker, Başkan Joe Biden’ı Gazze’deki eylemlerinin yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişletilmesi ve sivil özgürlüklere saygı gösterilmemesi konusunda İsrail’e karşı daha sert bir duruş sergilemeye çağırdı.

Grup, Biden’a yazdığı açık mektupta, “ABD’nin bu tür uygulamalara karşı çıkmak için somut adımlar atmaya istekli olması gerektiğini” ifade etti.

Bir düzine eski büyükelçinin yanı sıra emekli Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve eski Pentagon, istihbarat ve Beyaz Saray yetkililerinden oluşan bir grup da bu somut eylemin “ABD yasalarına uygun olarak [İsrail’e] ABD yardımının sağlanmasına ilişkin kısıtlamaları içermesi gerektiğini” vurguladı.

Mektupta ayrıca, İsrail’in Gazze’deki operasyonları nedeniyle artan ölü sayısı karşısında ABD’de artan kaygının altı çizildi ve Hamas’a yönelik bir saldırının “gerekli ve haklı” olduğu belirtilirken, İsrail’in eylemlerinin “tekrarlanan insan hakları ihlallerinin belgelendiği” belirtildi.

GAZZELİLER AÇLIK DERİNLEŞİRKEN NAKİT PARA BULMAKTA ZORLANIYOR

Gazze’deki Filistinliler ciddi bir mali kriz ve nakit sıkıntısıyla karşı karşıya. Refah’ta 1,5 milyon Filistinliye hizmet veren sadece üç ATM bulunuyor. İnsanlar saatlerce uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor, bazıları ailelerine eli boş dönmemek için geceyi sokakta uyuyor. Döviz mağazaları 100 dolar karşılığında yüzde 19’a varan komisyon ücreti alıyor.

Nakit sıkıntısı, hızla artan fiyatlar nedeniyle artık yiyecek ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Filistinlilere ciddi şekilde zarar veriyor.

- Advertisment -