Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, Parlamento tarafından kabul edilen tartışmalı ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısını veto etti.
Parlamentoda kabul edilen tasarı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını ülke dışından alan Gürcistan’da kurulan kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.
Tasarıya göre, “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı olması gerekiyor.
Kayıt sırasında, kurum ve kuruluşları tarafından tüm gelirlerin yansıtılması gerekecek.
Tasarıya göre, aynı zamanda kuruluşların her yıl mali beyanname doldurma zorunluluğu da olacak.
Yasa tasarısı, Adalet Bakanlığına her an konuyu araştırma, inceleme ve takip etme yetkisi veriyor. “Yabancı bir gücün” çıkarlarını yürüten kuruluş olarak kaydolmaktan kaçınmak veya beyannamenin doldurulmaması, kuruluşu 25 bin Gürcistan larisi (8 bin 500 euro) cezayla karşı karşıya bırakacak.
Hükümet, tasarının 3,7 milyon nüfuslu Güney Kafkasya ülkesini ‘istikrarsızlaştırmaya çalışan zararlı yabancı aktörleri engellemek’ için gerekli olduğunu iddia ediyor.
Ancak muhalifler ve eleştirmenler, tasarının demokrasi yanlısı STK’lar ve diğer kuruluşlar üzerinde aşırı derecede caydırıcı bir etkisi olacağı uyarısında bulunuyor.
Kremlin tarafından yürürlüğe konulan yasalara benzerliği nedeniyle de muhaliflerce “Rus yasası” adıyla anılıyor.
Zourabichvili, “Bu kabul edilemez bir durum çünkü Gürcistan’ın sivil topluma, medyaya ve Avrupa Komisyonu’nun tavsiyelerine yönelik tutumunda bir dönüşü yansıtıyor. Avrupa ile bütünleşmeye yönelik politikamızla da tutarlı olmayan bir tutum. AB tavsiyelerinin ruhuna ve lafzına doğrudan aykırı” sözleriyle tasarıyı veto edeceğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Zourabichvili, vetosunu geçersiz kılmaya yetecek çoğunluğa sahip olan Gürcü Hayali Partisi ile giderek daha fazla anlaşmazlık yaşıyor.
Zourabichvili ve muhalifler, tasarının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istiyor.
Muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket, Gürcü Hayali Partisi’ni, Gürcistan’ı Rusya’nın etki alanına sokmaya çalışmakla suçlarken, iktidar bu iddiaları reddediyor.
Gürcü Hayali Partisi, eski başbakan ve servetini Rusya’da kazanmış bir milyarder olan Bidzina Ivanishvili tarafından kurulmuştu.
Zourabichvili tasarının tamamen iktidar partisinin inisiyatifi mi yoksa Moskova’nın tasarının geçmesinde parmağı olup olmadığını söylemenin zor olduğunu belirtirken Kremlin’in Gürcistan’ın Batı yanlısı isteklerinden memnun olmadığını salık verdi.
“Moskova’nın Gürcistan’ın Avrupa Birliği yolundaki bu hızlı ilerleyişini takdirle karşılamadığı çok açık.” diyen Zourabichvili, “Avrupa entegrasyonunu desteklemek ve pekiştirmek için elimden gelen her şeyi yapmak, anayasanın bana verdiği bir görevdir.” ifadesini kullandı.