Ana SayfaDış Haberİlk düello: “Kazanan Kamala Harris ama seçim sonucuna etkisi az”

İlk düello: “Kazanan Kamala Harris ama seçim sonucuna etkisi az”

Philadelphia’da karşı karşıya gelen Trump ve Harris’in ilk münazarasında Trump, babası Marksist bir ekonomist olan Harris’e “Marksist” dedi, İsrail’den nefret ettiğini söyledi. Harris “İsrail’e destek mesajları verdi ve klasik Gazze ateşkesi pozisyonunu tekrarladı. Trump’ın doğum sonrası kürtaj iddiasını sunucu düzeltti. Geceye ise Trump’ın göçmenlerin evcil kedi ve köpekleri yediği iddiası damga vurdu. Yunus Emre Erdölen: Münazaranın kazananı kesinlikle Kamala Harris. Ama seçime etkisi az. Zira ortalama bir izleyicide münazara sonunda Trump’ın neden başkan olmamasıyla ilgili bir kanaat oluştu ama neden Harris’in başkan olmasıyla ilgili bir kanaat oluşmadı.”

Philadelphia’daki 90 dakika olarak açıklanan ancak süresini aşan münazarada

Donald Trump Kamala Harris’i “Marksist” olarak nitelendirirken, “Eğer seçilirse, ülkemizin sonu olur. O bir Marksist, herkes onun Marksist olduğunu biliyor. Babası Marksist bir ekonomi profesörü ve onu iyi eğitmiş” dedi.

Trump kendisine “Marksist” dediğinde Harris kaşlarını kaldırdı ve başını arkaya eğdi. Trump Harris’in babasından Marksist olarak söz ettiğinde de Harris elini çenesine götürerek düşünceli bir tavır takındı.

Proje 2025

Harris ise Trump’ı, Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşunun yürütme yetkisini genişletmeyi, çevre düzenlemelerini ortadan kaldırmayı öneren muhafazakar bir planı olan Project 2025 ile ilişkilendirmeye çalıştı.

“Proje 2025 ile hiçbir ilgim yok” diyen Trump, “Okumadım. Bilerek okumak istemiyorum. Okumayacağım” dedi. 920 sayfalık belgenin önemli bir kısmı Trump’ın yönetiminde görev almış kişiler tarafından yazılmıştı.

Trump, Harris’in başkan yardımcısı adayı Tom Walz’un “doğumdan sonra kürtajı ” desteklediğini iddia edince  ABC News Live sunucusu Linsey Davis, “Bu ülkede bir bebeği doğduktan sonra öldürmenin yasal olduğu hiçbir eyalet yoktur” diyerek bu iddiaya karşı çıktı.

Kaçak göçmenler konusunda Trump’ın verdiği cevap geceye damgasını vurdu.

Trump, Springfield’da Haitili göçmenlerin komşularının evcil hayvanlarını çalıp yediği iddiasını tekrarladı:

“Milyonlarca kişinin ülkeye girmesine izin verdiler. Şehirlerde neler olduğuna bir bakın. Bazı şehirler utanıyor söylemeye. Springfield, Ohio’ya bakın. Bu gelenler şehirlerde yaşayan insanların köpeklerini, kedilerini, evcil hayvanlarını yiyor”

İsrail-Hamas savaşı

Harris, İsrail’in Gazze’deki savaşına yönelik ABD politikasıyla ilgili olarak daha önceki beyanlarını yineledi.

Bu savaşın sona ermesi gerektiğine söyleyen Harris, “Sona ermesinin yolu olarak bir ateşkes anlaşmasına ve rehinelerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var” dedi.

Harris, “İsrail’in kendini savunma hakkı vardır ama bunu nasıl yaptığı önemlidir, çünkü çok sayıda masum Filistinli’nin öldürüldüğü de bir gerçek, çocuklar, anneler” dedi ve özellikle İran ve İran’ın vekillerinin İsrail’e yönelik tehditleri sözkonusu olduğunda İsrail’e her zaman kendini savunma imkânı vereceğini söyledi. Harris, “iki devletli çözümü” de savunmayı sürdürdü.

Trump ise başkan olsaydı savaşın asla yaşanmayacağını söyledi ve birkaç kez Harris’in “İsrail’den nefret ettiğini” söyledi.

“İsrail’den nefret ediyor. Eğer başkan olursa, İsrail’in iki yıl içinde var olmayacağına inanıyorum,” diyen Trump’a Harris, “Bu kesinlikle doğru değil. Tüm kariyerim ve hayatım boyunca İsrail’i ve İsrail halkını destekledim” yanıtını verdi.

Harris, Trump’ın Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’nın savaşı kazandığını görmek isteyip istemediğine ilişkin soruyu ise geçiştirdiğini savundu.

“Eğer Donald Trump başkan olsaydı, Putin şu anda Kiev’de oturuyor olurdu. Bunun ne anlama geldiğini anlayın çünkü Putin’in gündemi sadece Ukrayna değil” diyen Harris, “Donald Trump’ın bu savaşın 24 saat içinde sona ereceğini söylemesinin nedeni, bundan vazgeçecek olması” diye konuştu.

Tartışmanın galibinin kim olduğu ise belirsiz. Anketlerde Harris daha iyi bulundu.

Kamala Harris’in geceden en büyük kazancı ise Taylor Swift’in destek mesajı oldu.

“Araştırmasını” tamamladığını söyleyen Swift, 284 milyon takipçili Instagram hesabından kedili bir poz paylaşarak “Başkanlık seçimlerimde oyumu Kamala Harris ve Tim Walz‘a vereceğim. Kamala Harris’e oy veriyorum çünkü o, savunulması gereken haklarımızı düşündüğümde ihtiyacımız olan savaşçı ve benim de inandığım davalar için savaşıyor” dedi.

Swift, destek mesajını kedisiyle bir fotoğrafını paylaşarak verdi. Bu Trump’ın başkan yardımcıswı adayı JD Vance’in “Çocuksuz, kedi sahibi sefil kadınlar ABD’yi yönetiyor” sözlerine bir cevaptı.

- Advertisment -