Ana SayfaDış Haberİsrail ordusu Gazze kent merkezine girdiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri: “Gazze bir...

İsrail ordusu Gazze kent merkezine girdiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri: “Gazze bir çocuk mezarlığına dönüşüyor”

İsrail ordusu Gazze kentinin merkezine girdiğini ve çatışmaların sürdüğünü açıkladı. Reuters'ın aktardığına göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant "Savaştan sonra Gazze'yi yöneten biz olmayacağız ama Hamas da olmayacak" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Gazze Şeridi'nin uzun vadede İsrail işgali altında kalmasına karşı olduklarını söyledi. BM Genel Sekreteri Guterres: “Sizlerle açık konuşacağım: silahlı bir çatışmanın hiçbir tarafı, uluslararası insancıl hukukun üstünde değildir. Gazze bir çocuk mezarlığına dönüşüyor.”

İsrail ordusunun Gazze kent merkezine girdiğini duyurmasının ardından günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Gazze Şeridi’nin uzun vadede İsrail işgali altında kalmasına karşı olduklarını söyledi.

Patel ABD’nin, Filistinlilerin Gazze dışında bir yere yerleştirilmelerini de desteklemeyeceklerini belirtti:

“Bizim görüşümüz Filistinlilerin bütün bu karar alma süreçlerinin merkezinde olması. Gazze Filistin toprağıdır, Filistin toprağı kalacaktır.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş bittikten sonra Gazze’deki güvenliğin kendi sorumluluklarında olacağını ve ucu açık bir süre boyunca Gazze’de kalacaklarını söylemişti. Netantahu, Gazze’de Hamas’ın elindeki 244 rehine bırakılmadan ateşkes olmayacağını açıkladı.

İsrail daha önce de Gazze’yi işgal etmiş, 35 yıllık işgal dönemi 2005’te sona ermişti.

https://www.instagram.com/reel/CzWJkv6oH6C/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ%3D%3D

Gazze’de ateşkes çağrılarını sürdüren BM Genel Sekreteri Guterres, basın toplantısı düzenledi:

“Gazze’de yaşanan kabus, insani bir krizin çok ötesinde. Bu bir insanlık krizi. Karşılaştığımız uluslararası insancıl hukuk ihlallerinden ötürü derin endişe duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sizlerle açık konuşacağım: silahlı bir çatışmanın hiçbir tarafı, uluslararası insancıl hukukun üstünde değildir. Değerli basın mensupları. Gazze bir çocuk mezarlığına dönüşüyor. Her gün yüzlerce çocuğun öldürüldüğü veya yaralandığı haberlerini alıyoruz. Son üç haftada Gazze’de öldürülen gazeteci sayısı, geçtiğimiz 30 senede dünyada yaşanan herhangi bir çatışmada öldürülen gazeteci sayısını geçti. BM tarihinde hiç bu kadar yardım çalışanımız öldürülmemişti. Bütün zorluklara ve risklere rağmen orada bulunup hayat kurtaran herkesi saygıyla selamlıyorum. Yaşanan bu facia, insani bir ateşkesin gerekliliğini her geçen saat daha da acil hale getiriyor.”

https://x.com/therecount/status/1721989360730444271?s=46&t=x95uuPciGBKc2cVEdv3b1A

Bu arada Filistin kökenli Amerikalı Kongre üyesi Rashida Tlaib, kendisine yönelik verilen kınama önergesine karşı Kongre’de konuşurken gözyaşlarını tutamadı:

“Filistinlilerin de hayatı önemli. İsrailli ve Filistinli bebeklerin çığlıkları benim için aynı, sizin için neden farklı anlamıyorum.”

- Advertisment -