Ana SayfaDış Haberİsrail Refah’ta ilerliyor, ama ABD’ye göre hâlâ kırmızı çizgiyi aşmadı

İsrail Refah’ta ilerliyor, ama ABD’ye göre hâlâ kırmızı çizgiyi aşmadı

Refah’taki l-Mawasi'deki çadır bölgesine düşen tank mermileri nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti. İsrail tankları Refah kent merkezine doğru ilerliyor. Filistinlerle sahillere doğru gitme çağrıları yapılıyor. Ama bu gelişmelerin sorulduğu Beyaz Saray sözcüsüne göre İsrail henüz kırmızı çizgiyi aşan bir kara harekatı başlatmadı. ABD Başkanı Joe Biden daha önce Refah'a yönelik tam ölçekli bir işgalin kırmızı çizgiyi aşacağını söylemişti.

Salı günü bölgeden gelen sınırlı bilgiler, İsrail ordusunun kent merkezine yaklaştığını ve hakim noktalara asker yerleştirdiğini gösteriyor.

Bölgede kamplarda yaşayan çok sayıda kişi, şehrin batı bölgelerinin gece boyunca yoğun bombardımana maruz kaldığını aktarıyor.

İsrail ordusu Refah’ın doğusundaki sivillere, “genişletilmiş insani bölge” olarak tanımlanan kıyı şeridine gitmeleri çağrısı yapıyor.

Ordu genişleyen kara savaşı için de “Birliklerimiz teröristlerle yakın mesafe çatışmaya giriyor ve bölgedeki terör tüneli şaftlarını, silahlarını ve ek terör altyapısını tespit ediyor” açıklaması yaptı.

Reuters haber ajansı, yerel sağlık yetkililerine dayandırdığı haberde, en az 21 kişinin el-Mawasi’deki çadır bölgesine düşen tank mermileri nedeniyle öldüğünün aktarıldığını bildiriyor.

Öte yandan ordu sözcüsü, Pazar günkü yangının Hamas tarafından bölgede depolanan silahların patlaması sonucu çıkmış olabileceğine inandığını söyledi.

Gazze Şeridi’nde ölümcül ve büyük bir yıkıma neden olan İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilmiş yüz binlerce sivil hâlâ Refah’ta kalıyor. ABD Başkanı Joe Biden daha önce Refah’a yönelik tam ölçekli bir işgalin kırmızı çizgiyi aşacağını söylemişti.

Çadır kent katliamından sonra İsrail’in Refah’taa kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığının sorulduğu Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, ABD’nin İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a yönelik geniş çaplı bir işgal başlattığına inanmadığını söyledi.

Refah’taki çadır kentteki yangında can kaybını “korkunç” olarak niteleyen Kirby, yaşananları görmezden gelmediklerini ve İsrail ile görüşmelerde bu konudaki kaygıları gündeme getirdiklerini tekrarladı.

Şu aşamada İsrail politikasında değişiklik yok

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay CNN televizyonuna verdiği röportajda, İsrail’in Refah’a kapsamlı bir kara harekatı için girmesi halinde, ABD yapımı bazı silahların transferinin askıya alınabileceğini söylemişti.

Biden yönetimi her düzeyde yapılan açıklamalarda, İsrail’i Gazze’nin kuzeyinden kaçan sivillerin sığındığı Refah’ta kapsamlı bir kara harekatına karşı uyarmış; İsrail’in Hamas’ın son kalesi olarak nitelediği Refah’ta, örgütün etkisiz hale getirilmesi için başka alternatiflerin olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, şu aşamada İsrail konusunda açıklayacakları bir politika değişikliği olmadığını söyledi; Refah’ta yaşananların ABD’nin İsrail’e askeri yardımını geri çekmesini gerektirmediğini belirtti.

İsrail’in daha çok Refah kentinin dışındaki bir hat boyunca askeri operasyon yürüttüğünü belirten John Kirby, henüz Refah’ta yapılmaması konusunda uyarıda bulundukları kapsamda ve büyüklükte bir kara harekatı görmediklerini söyledi.

İsrail’in sivil can kayıpları sebebiyle uluslararası toplum tarafından yalnızlaştırılma ihtimaline dikkat çeken John Kirby, “Bu durum İsrail’in çıkarına değil. İsrail’in uluslararası arenada gittikçe yalnızlaşması bizim de çıkarımıza değil” ifadelerini kullandı.


“Trajik ifadesi yetersiz”

Refah’ta yaşanan olayla ilgili ABD’den en üst düzey açıklamalardan biri Başkan Yardımcısı Kamala Harris’ten geldi.

Başkent Washington’da katıldığı bir etkinlikte basın mensuplarının sorusu üzerine konuşan ve trajik sözcüğünün olayı tanımlamakta yetersiz kaldığını belirten Başkan Yardımcısı Harris, İsrail’in Refah’taki saldırılarının kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığı konusundaki soruya ise yanıt vermedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris

ABD’de seçime 5 ay kala İsrail tartışması

Başkan Joe Biden ABD’de seçimlere beş ay kala, yedi ayı aşkın bir süredir Gazze’de devam eden savaşta İsrail’e verilen destek konusunda, kendi partisinden ve Cumhuriyetçi Parti’den tepkilerle karşı karşıya.

ABD’de üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı gösterilerin düzenlendiği bir dönemde, Demokrat Parti’nin ilerici kanadını temsil eden Kongre üyeleri Biden’ı İsrail’e koşulsuz destek verdiği gerekçesiyle eleştirirken; Cumhuriyetçi Parti Hamas’a ve bölgede İran destekli gruplara karşı İsrail’e daha güçlü destek verilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden

ABD’de Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) dahil çok sayıda Müslüman sivil toplum kuruluşu, Biden yönetiminin İsrail politikasını ve Refah’ta yaşanan gelişmelere verdiği tepkiyi eleştiriyor.

Gazze açıklarındaki geçici limanda hasar

ABD’nin Gazze Şeridi’ne deniz üzerinden daha fazla miktarda insani yardımın iletilmesi için inşa ettiği geçici limanın bir bölümünde hasar meydana gelmesi sebebiyle, bu liman üzerinden yardım faaliyetleri bir süreliğine askıya alındı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Sabrina Singh, Salı günü düzenlenen basın toplantısında, yüzer limanın önümüzdeki 48 saat içinde onarım için İsrail’in Aşdod limanına çekileceğini ve onarımın bir haftadan fazla bir süre alabileceğini söyledi. Geçici liman onarıldıktan sonra yeniden Gazze açıklarına yerleştirilecek.

Reuters haber ajansına gün içinde adlarını vermemek koşuluyla bilgi veren Amerikalı yetkililer, geçici limandaki hasarın kötü hava koşullarından kaynaklandığını düşündüklerini söylemişti.

İki hafta önce faal hale gelen geçici liman, 320 milyon dolara mal olmuş ve yapım aşamasında bin ABD askeri görev yapmıştı.

- Advertisment -