Ana SayfaDış Haberİsrail’in, İran’a hava saldırısı yapacağını gösteren ABD istihbaratı belgeleri Telegram’a sızdırıldı

İsrail’in, İran’a hava saldırısı yapacağını gösteren ABD istihbaratı belgeleri Telegram’a sızdırıldı

İran yanlısı bir Telegram hesabından İsrail'in, İran’a saldırmaya hazırlandığını gösteren ABD’ye ait iki istihbarat belgesi yayınlandı. Raporda, İsrail Hava Kuvvetleri'nin bu hafta İran'a saldırmak için eğitilmiş istihbarat uçakları ve savaş uçaklarıyla büyük bir tatbikat yaptığı belirtiliyor. Ayrıca İsrail'e ait insansız hava araçlarının İran'a yönelik saldırı hazırlıkları ve mühimmat transferleri de ayrıntılı olarak raporda olarak yer alıyor. Üst düzey bir İsrailli yetkili: “İsrail savunma teşkilatının sızıntıdan haberi var ve konuyu oldukça ciddiye alıyoruz.”

İddiaya göre belgeler, 1 Ekim’de İsrail’e balistik füzelerle saldıran İran’a misilleme için bir hazırlık olduğunu gösteriyor. Belgelerin İran tarafından İsrail operasyonunu aksatmak için sızdırıldığı tahmin ediliyor.

Amerika merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre Pentagon ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak belgelerin gerçekliğini de tartışmadı.

“Middle East Spectator” isimli bir Telegram kanalı, cuma günü, ABD istihbarat topluluğundaki bir kaynaktan İsrail’in İran’a saldırı hazırlıklarına ilişkin belgeler aldığını iddia etti. Telegram kanalında düzenli olarak İran yanlısı içerikler yayınlanıyor ve kanala bağlı X hesabının profilinde İran’da bulunduğu belirtiliyor.

Belgeler arasında, bu hafta başında ABD istihbarat topluluğu içinde dağıtılan Savunma Bakanlığı Ulusal Jeo-Uzamsal İstihbarat Ajansı’nın (NGA) iddia edilen Görsel İstihbarat raporu da yer alıyor. İddiaya göre raporda son günlerde İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bazı üslerde gerçekleştirilen önlemler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Bunlar arasında, rapora göre İran’a saldırı için tasarlanmış gelişmiş mühimmatların transferi de yer alıyor.

Savaş uçakları tatbikat yaptı

ABD istihbaratına göre, İsrail Hava Kuvvetleri’nin bu hafta İran’a yönelik olası bir saldırı için eğitilmiş istihbarat uçakları ve büyük ihtimalle savaş uçaklarının da katılımıyla büyük bir tatbikat gerçekleştirdiği belirtiliyor.

 İstihbarat raporunda ayrıca İsrail’e ait insansız hava araçlarının İran’a yönelik saldırı hazırlıkları da ayrıntılı olarak yer alıyor.

Rapor doğruysa, ABD istihbaratının İsrail’in İran’a saldırı hazırlıklarını çok yakından ve detaylı bir şekilde izlediği, hatta İsrail Hava Kuvvetleri üslerinde gerçekleştirilen operasyonları gözetlemek için uyduların kullanıldığı anlamına geliyor.

Rapor doğruysa ABD istihbarat topluluğu içinde çok ciddi bir güvenlik ihlalinin işareti olabilir ve bu ihlal sonucunda İran’a bağlı bir Telegram kanalına çok gizli bilgiler sızmış olabilir.

Axios’a konuşan bir ABD’li yetkili: “İddia edilen sızıntı son derece endişe verici. Ancak bunun İsrail’in İran’a yönelik operasyonel planlarını etkileyeceğine inanmıyorum.

Üst düzey bir İsrailli yetkili: “İsrail savunma teşkilatının sızıntıdan haberi var ve konuyu oldukça ciddiye alıyoruz.”

- Advertisment -