Ana SayfaDış HaberJoe Biden'ın görev onayı, İsrail’e verdiği desteğin ardından başkanlığının en düşük seviyesine...

Joe Biden’ın görev onayı, İsrail’e verdiği desteğin ardından başkanlığının en düşük seviyesine geriledi

Gallup’ın anketinde göre Başkan Joe Biden'ın Demokratlar arasındaki görev onayı oranı geçtiğimiz ay 11 puan düşerek %75'e geriledi. Bu oran, kendi başkanlığı süresince partisinden aldığı desteğe ilişkin en düşük sonuç anlamına geliyor. Biden’ın Demokratlar arasında yaşadığı destek kaybı, toplam seçmendeki görev onayını dört puan düşürerek %37'ye, yani başkanlığı boyunca en düşük seviyeye düşürdü. 2-23 Ekim tarihleri arasında yapılan ankete göre Biden'ın görev onayındaki düşüş, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından yaşandı.

Başkan Joe Biden’ın Demokratlar arasındaki görev onayı oranı geçtiğimiz ay 11 puan düşerek %75’e geriledi. Bu oran, kendi başkanlığı süresince partisinden aldığı desteğe ilişkin en düşük sonuç anlamına geliyor. Biden’ın Demokratlar arasında yaşadığı destek kaybı, toplam seçmendeki görev onayını dört puan düşürerek %37’ye, yani başkanlığı boyunca en düşük seviyeye düşürdü.

Bağımsızlar arasında Biden’a verilen destek dört puan düşerek yüzde 35’e gerilerken, Cumhuriyetçilerin arasındaki destek değişmeden yüzde 5’te kaldı.

Biden’ın başkanlığının ilk sekiz ayında yüzde 49 ila yüzde 57 arasında değişen görev onayı, son iki yılın büyük bölümünde 40’lara gerilemişti. Biden’ın görev onayı, Gallup’un Biden göreve başladığından bu yana yaptığı 33 araştırmada dört kez %40’ın altına düştü.

2-23 Ekim’de yapılan Gallup anketine göre Biden’ın görev onayında en son düşüş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından yaşandı.

Saldırının hemen ardından İsrail’e “kaya gibi sağlam ve sarsılmaz” destek sözü veren Biden, 18 Ekim’de bu mesajı yinelemek için İsrail’i ziyaret etti. Ancak Biden, partisinin bazı üyelerinden İsrail’e fazla yakınlaştığı ve Filistinliler için yeterince çaba göstermediği için eleştirilere maruz kaldı.

ABD’nin birçok eyaletindeki Demokrat milletvekilleri ve protestocular, Biden’ı, insani yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca Filistinliye daha fazla yardımda bulunmaya çağırdı.

Bu yılın başlarında Gallup, ABD’de ilk kez Demokratların Filistinlilere duyduğu sempatinin İsraillilere duyulan sempatiyi geride bıraktığını tespit etmişti.

Gallup’ın anketi saldırıların ve Biden’ın aynı gün İsrail’e destek vaadinin ardından Demokratların Biden’a yönelik onayının keskin bir şekilde düştüğünü güçlü bir şekilde gösteriyor.

Biden’ın Demokratlar arasındaki mevcut yüzde 75’lik destek oranı, başkanlığı boyunca aldığı yüzde 86’lık ortalamanın oldukça altında. Cumhuriyetçilerden aldığı görev onayı iki yılı aşkın bir süredir tek haneli seviyelerde seyrederken, bağımsızlardan aldığı onay ise Temmuz 2021’den bu yana daha değişken olsa da genel olarak zayıf seyrediyor.

Biden’ın başkanlık süresinin 11. çeyreğinde (20 Temmuz’dan 19 Ekim’e kadar) görev onayının ortalama %40 olduğu görülüyor, geçen çeyrekte bu oran %40,7 idi. Son üç aylık ortalama onay oranı, başkanlık süresinin ortalamasının en düşük oranları arasında yer alıyor. Ancak bu oran yine de 2023 başındaki dokuzuncu çeyrekte (20 Ocak’tan 19 Nisan’a kadar) %39,7 olan en düşük onay oranından biraz daha yüksek seyrediyor.

Biden’ın 11. çeyrekteki ortalama onay oranı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında seçilen 11 ABD başkanının biri hariç tümünün aynı görev aralığındaki onay oranlarından daha düşük.  Bir tek Jimmy Carter’ın 11. çeyrekteki ortalama %31,4’lük onay oranı, 1979’da ülke çapındaki enerji krizi ve yüksek gaz fiyatları sırasında kaydedilmişti.

11. çeyrekte onay oranı %50,5 ile %72,7 arasında kaydedilen beş başkan var: Dwight Eisenhower, John Kennedy, Richard Nixon, George H.W. Bush ve George W. Bush. Diğer dört başkanın ortalamaları ise %40,7 (Trump), %41,0 (Barack Obama), %44,4 (Ronald Reagan) ve %46,4 (Bill Clinton) idi.

Dolayısıyla, Biden’ın 7 Ekim’de Hamas’ın saldırılarının ardından İsrail’e verdiği desteğin kendi partisindeki bazı kesimlerin tepkisini çektiği görülüyor. Bu durum, Demokratların, Biden’ın göreve gelmesinden bu yana en düşük görev onayını almasına yol açtı. Biden’ın seçmen genelindeki onay oranını da en düşük seviyesinde.

İsrail-Filistin çatışması, Amerikalıların ekonomi konusunda karamsar kaldığı, Biden yönetiminin artan sayıda göçmenle baş etmeye çalıştığı ve Ukrayna’ya ne kadar yardım sağlanacağı konusundaki tartışmaların devam ettiği bir dönemde yaşanıyor.

Orta Doğu’da gelişmeler devam ederken ve Gazze’deki insani kriz kötüleşirken, Biden’ın İsrail’e yönelik tavrı yalnızca savaşın sonucunu değil, aynı zamanda kendisine ülke içinde desteğe yönelik de belirleyici olabilir.

- Advertisment -