Ana SayfaDış HaberKongre’deki “soykırım” tartışması Pennsylvania Üniversitesi rektörünü götürdü: “Kendinde değildi”

Kongre’deki “soykırım” tartışması Pennsylvania Üniversitesi rektörünü götürdü: “Kendinde değildi”

Üniversitelerde antisemitizm soruşturması için geçen hafta Kongre’de verdikleri ifadeler Harvard, Pensilvanya ve MIT rektörlerinin başını ağırttı. Cumhuriyetçi senatörün intifada çağrısını Yahudilere soykırım çağrısı olarak görerek sorduğu “soykırım çağrısının üniversite kurallarını ihlal edip etmediği” sorusuna “kişisel saldırıya dönüşüp dönüşmediğine göre değişir” cevabı veren rektörlerden Pennsylvania Üniversitesi rektörü Liz Magill görevinden istifa etti. İstifa kararını üniversitenin mütevelli heyeti duyurdu. Açıklamada Magill’in Kongre’deki oturumda “kendinde olmadığı” iddia ediliyor.

Geçen hafta ABD Kongresi’ndeki üniversitelerde antisemitizm soruşturma komisyonunda Harvard Rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Rektörü Elizabeth Magill ve MIT Rektörü Sally Kornbluth üç saat boyunca sorulara cevap vermişti

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik, üç rektöre Yahudiler için soykırım çağrısıyla eşit olduğınu söylediği  “nehirden denize” ya da “intifada” sloganlarının üniversite politikasını ihlal edip etmediğini sordu.

Üç rektörün cevaplarında ifade hürriyetini vurgulaması Amerikalı Yahudi çevrelerinde tepkilere neden olmuştu.

Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill de kendisine yöneltilen sorular karşısında Yahudilere karşı soykırım çağrısında bulunmanın okulun davranış kurallarını ihlal edeceğini söylememesi üzerine gelen tepkiler üzerine istifa etti.

İstifayı üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Scott Bok, üniversitenin internet sitesinde duyurdu: “Başkan Liz Magill’in Pennsylvania Üniversitesi Başkanlığı görevinden kendi isteğiyle istifa ettiğini paylaşmak için yazıyorum. Magill çok talihsiz bir yanlış adım attı attı, Kongre önündeki konuşması sırasında kendinde değildi.”

Kendi istifasını da açıklayan Bok, Magill’in geçici bir başkan bulunana kadar görevine devam edeceğini ve üniversitenin hukuk fakültesinde kadrolu öğretim üyesi olarak kalacağını söyledi.

Magill, Harvard Üniversitesi Başkanı Claudine Gay ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Başkanı Sally Kornbluth, Salı günü üniversite kampüslerindeki antisemitizm hakkında ifade vermek üzere ABD Temsilciler Meclisi komitesinin karşısına çıkmalarının ardından ağır eleştirilere maruz kalmışlardı.

Yahudilerin soykırıma uğratılması çağrısında bulunmanın üniversitelerin zorbalık ve tacizle ilgili politikalarını ihlal edip etmeyeceği sorusuna üç üniversite başkanı da kesin bir “evet” ya da “hayır” yanıtı vermeyi reddederek ifade özgürlüğüne bağlı olduklarını ve bunun konuşmanın bireyleri hedef alıp almadığı gibi bağlama bağlı olduğunu söyledi.

New York Cumhuriyetçi milletvekili Elise Stefanik’in tekrarlanan soruları karşısında Magill, bunun “bağlama bağlı bir karar” olacağını ve “eğer konuşma davranışa dönüşürse, taciz olabileceğini” söyledi.

Magill Çarşamba günü bir video yayınlayarak pişmanlığını dile getirdi ve ifade özgürlüğü kaygılarının diğer kaygılardan daha ağır basmasına izin verdiğini ve soykırım çağrısını taciz ya da gözdağı olarak değerlendireceğini söyledi.

Harvard Rektörü Gay de kampüsteki Yahudi karşıtı söylemleri daha ciddiye almadığı için özür diledi ve sözlerinin “sıkıntı ve acıyı” artırmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

- Advertisment -