Ana SayfaDış HaberMenendez geçici olarak çekildi: “Mısır için lobi yaptı, altın külçesiyle rüşvet aldı”

Menendez geçici olarak çekildi: “Mısır için lobi yaptı, altın külçesiyle rüşvet aldı”

Hakkında rüşvet suçlamasıyla iddianame yazılan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı demokrat senatör Bob Menendez, rüşvet suçlamaları nedeniyle istifa çağrılarıyla karşı karşıya. Menendez, suçlamaları reddetti, şimdilik sadece dış ilişkiler komite başkanlığından geçici olarak çekildi. Federal yetkililer, Senatör Menendez ve eşi Nadine Arslanian'ı New Jersey'li üç işadamından altın külçeler de dahil olmak üzere çeşitli rüşvetler almakla suçluyor. İddiaya göre bu rüşvetler, Menendez'in siyasi nüfuzunu Mısır hükümetine fayda sağlamak için kullanması karşılığında verildi.

New Jersey’li Demokrat Senatör Robert Menendez, federal rüşvet suçlamalarının ardından istifa etmesi yönünde partililerden baskı görüyor. Ancak Menendez, şimdilik Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi başkanlığı görevinden geçici olarak çekilmekle yetindi.

Federal yetkililer, Senatör Menendez ve eşi Nadine Arslanian’ı New Jersey’li üç işadamından altın külçeler de dahil olmak üzere çeşitli rüşvetler almakla suçluyor. İddiaya göre bu rüşvetler, Menendez’in siyasi nüfuzunu Mısır hükümetine fayda sağlamak için kullanması karşılığında verildi.

Senatörlükten istifa etmeyi reddeden Menendez, dava sona erene dek Dış İlişkiler Komitesi başkanlığı görevinden geçici olarak ayrıldı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise adil yargılanma hakkına vurgu yaparak Menendez’i “kendini adamış bir kamu görevlisi” olarak tanımladı.

Savcılar, Menendez’in New Jersey’deki evi, üstü açık bir Mercedes araba ve yaklaşık 566.000 dolarlık nakit ve külçe altın da dahil olmak üzere mal varlığına el konulmasını istiyor.

Suçsuz olduğunu söyleyen Menendez, iddiaların siyasi amaçlı olduğunu ve bütün kanıtlar mahkemeye sunulduğunda davanın kendi lehine sonlanacağından emin olduğunu öne sürdü.

Ancak aralarında New Jersey Valisi Phil Murphy ve eyaletin bazı milletvekillerinin de bulunduğu bazı Demokrat siyasetçiler, iddiaların ciddiyetini ve bunların Menendez’in eyaleti temsil etme ehliyeti üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak Senatör’ün derhal istifa etmesini talep ediyor.

New Jersey yasalarına göre, Menendez’in istifa etmesi durumunda vali, bir sonraki seçime kadar yerine geçici bir isim atayacak. Bu tür  bir senaryo, Cumhuriyetçiler’e karşı yalnızca bir sandalyelik üstünlüğü olan Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu koruması açısından zorluklar yaratabilir.

- Advertisment -