Ana SayfaDış HaberPeru Başbakanı Alberto Otárola, yolsuzluk iddiaları üzerine istifa etti

Peru Başbakanı Alberto Otárola, yolsuzluk iddiaları üzerine istifa etti

Peru Başbakanı Alberto Otárola, hakkındaki “nüfuzunu bir başkasının menfaati için kullanma” iddialarının ardından istifa etti. Ancak Otárola, genç bir kadın için hükümet ihalelerini uygunsuz bir şekilde etkilemeye çalıştığı yönündeki iddiaları reddediyor.

Peru Başbakanı Alberto Otárola, sevgilisinin hükümetten ihale alması için nüfuzunu kullandığı iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından istifa etti. Otárola, Panorama adlı televizyon programının kayıtları hafta sonu yayınlamasının ardından salı günü istifasını sundu.

İstifasını açıklayan Otárola, başkent Lima’daki gazetecilere muhalifler tarafından kendisine komplo kurulduğunu söyledi. Rakiplerinin, 2022 yılında göreve gelmeden önce alınan ses kayıtlarıyla oynadığını ve bu kayıtları manipüle ettiğini iddia etti.

İstifasını Twitter’dan yaptığı açıklamayla duyuran Otárola “başkanın içinin rahat olmasını sağlamak ve kabineyi yeniden oluşturmak için” istifa ettiğini söyledi.

Ses kayıtlarında, 57 yaşındaki Otárola’nın Yazire Pinedo ile konuştuğu anlaşılıyor. 25 yaşındaki kadın, bu yıl hükümet için arşiv ve idari işler yapmak üzere 14.000 dolar değerinde sözleşme imzalamıştı. Otárola’nın, kayıtlardan birinde Pinedo’ya şunu söylediği iddia ediliyor: “O zaman bana söyle ki konuşabilelim aşkım. Bunların can sıkıcı, sinir bozucu olduğunu biliyorsun ama seni sevdiğimi de biliyorsun.”

Hafta sonu patlak veren skandalın ardından Başkan Dina Boluarte tarafından Kanada’dan yurda dönmesi emredilen Otárola, Peru iş kanunlarını ihlal ettiğini ya da herhangi başka bir yanlış davranışta bulunduğunu reddetti ve bu “kurgu”nun arkasında eski başbakan Martín Vizcarra’nın olduğunu söyledi.

Yazire Pinedo salı günü yaptığı açıklamada, evli ve beş çocuğu olan Otárola ile sızdırılan konuşmalarının 2021 yılına ait olduğunu söyledi. Pinedo, Otárola’yla, kısa bir süre “belki duygusal bir ilişki” yaşadığını kabul etti.

Peru yasalarına göre, başbakanın görevden ayrılmasıyla kabinenin diğer 18 üyesinin de istifa etmesi gerekiyor. Başkanın bu üyelerden istediğini göreve tekrar atama yetkisi bulunuyor.

- Advertisment -