Ana SayfaDış HaberSudan’da ‘Sessiz Soykırım’ sürüyor: 35’i çocuk 150 kişi öldürüldü

Sudan’da ‘Sessiz Soykırım’ sürüyor: 35’i çocuk 150 kişi öldürüldü

Dünya kamuoyu gözlerini Gazze’ye çevirmişken Sudan iç savaşı şiddetlenerek sürüyor. Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalara ek olarak HDK’nin sivillere yönelik işlediği savaş suçlarına 150 kişilik bir katliam eklendi. HDK milisleri Orta Sudan’da bir köye saldırdı.

Yerel aktivistler, Sudan Hızlı Destek Güçleri’nin (HDK)  dün (Çarşamba)  El Cezire Eyaletindeki (Orta Sudan) Vad en-Nura köyüne saldırı düzenleyerek en az 150 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell da yaptığı açıklamada, Sudan’ın Cezire eyaletindeki Vad en-Nura köyüne düzenlenen saldırıda 35 çocuğun öldüğünü ve en az 20 çocuğun da yaralandığını belirterek, bu sayıların henüz kesinleşmediğini söyledi. Russell, bu kadar çok çocuğun öldürüldüğü ve yaralandığına dair haberler karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

Sudan ordusunun Hızlı Destek Güçleri’ni (HDK) gerçekleştirmekle suçladığı saldırıyı, Sudanlı çocukların acımasız şiddete ödediği bedelin açık bir hatırlatıcısı olarak nitelendirdi.

Russell, “Geçtiğimiz yıl boyunca binlerce çocuk öldürüldü ve binlercesi de yaralandı. Çocuklar çocuk işçiliğine zorlandı, kaçırıldı, tecavüze uğradı ve diğer cinsel şiddet türlerine maruz kaldı” ifadelerini kullandı.

Catherine Russell, Sudan’daki düşmanlıkların derhal durdurulması, çocukların güvenliğinin sağlanması ve insani yardım gelişinin kolaylaştırılması çağrısında bulundu.

Russell’ın bu açıklaması, Sudan Dışişleri Bakanlığı’nın aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu 180’den fazla silahsız köylünün öldürüldüğünü duyurduğu saldırı üzerine yapıldı.

Siviller zorla göç ettiriliyor

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ise Orta Sudan’ın El Cezire Eyaletindeki Vad en Nura köyü, Hızlı Destek Kuvvetlerinin çarşamba ve perşembe günleri köye üç koldan düzenlediği saldırının ardından büyük bir yerinden edilme hareketine tanık oldu.

Sudan’ın orta kesimindeki bir köyde, orduyla savaşan paramiliter grup HDK’nin suçlandığı katliamda 35’i çocuk en az 150 kişinin öldüğünden endişe ediliyor.

Çarşamba günkü baskının ardından sosyal medyada dolaşıma giren görüntülerde, Gezira eyaletindeki Vad el-Nura’da gömülmeye hazırlanan beyaz kefenlere sarılı düzinelerce ceset görülüyordu.

Video, ülke çapında sivil yönetime dönüşü destekleyen yerel gruplardan oluşan bir ağın parçası olan mahalle direniş komitesinden aktivistler tarafından kayda alındı.

Sudan iç savaşı

Ömer el-Beşir rejimi 2003’te Cancavid olarak adlandırılan Arap milisleri Sudan’ın güneyindeki Darfur’daki Arap olmayan kabilelerin üzerine saldırttı. Yaşanan olaylarda en az 300 bin sivil soykırıma uğradı. Beşir rejimi sonrasında Cancavidleri Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) olarak paramiliter bir ordu haline getirdi.

Nisan 2019’da Beşir rejimi sivil halk hareketi ve ordunun işbirliği ile devrildi. Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Burhan Şubat 2021’de sivil kanadı tasfiye ederek yönetime askeri darbe yaptı.

Beşir sonrası yönetimin sivil kanadına karşı ordu ile beraber hareket eden HDK ise Nisan 2023’te orduya karşı darbe girişiminde bulundu. Başarıya ulaşamasa da tümüyle bastırılamayan girşim iç savaşa dönüştü.

Sudan İç savaşında son durum haritası: Kırmızı (Ordu güçleri) Sarı (HDK) Yeşil ve Tonları (Bölgesel silahlı hareketler)

Sudan’da 13. ayına giren iç savaşta taraflar, başkent Hartum’un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor. Sudan ordusu Suudi Arabistan ve Mısır tarafından desteklenirken HDK, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya tarafından destekleniyor.

HDK milisleri

Çatışmalarda, 10 binlerce sivil hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. HDK kadınlara yönelik tecavüz, işkence başta olmak üzere bir şok savaş suçundan sorumlu tutuluyor.

Uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşamamaları nedeniyle şu ana kadar başarısız oldu.

- Advertisment -