Ana SayfaDış HaberTürkiye-Kırgızistan arasındaki kriz çıkaran rektör iki ülke parlamentosunun da gündeminde

Türkiye-Kırgızistan arasındaki kriz çıkaran rektör iki ülke parlamentosunun da gündeminde

Türkiye ile Kırgızistan arasında, iki ülkenin birlikte kurduğu Manas Üniversitesi’nin rektörü Alparslan Ceylan nedeniyle yaşanan kriz hem TBMM’nin hem Kırgızistan parlamentosu Cogorku Keneş’in gündemine geldi. İYİ Partili Öztürk: “Ceylan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci derece akrabaları arasında ‘ticari bağ’ olduğu iddiaları doğru mudur?” Kırgız parlamenter Samıykoco: “Eğitim Bakanlığımız, Manas Üniversitesi’ni denetlemeli.” Ceylan’ın göreve devam etmesini istemeyen Kırgız yetkililer için “FETÖ’cü” dediği ve Bilal Erdoğan’la yakınlığı olduğu iddia ediliyor.

Türkiye ve Kırgızistan arasında, iki ülkenin birlikte kurduğu Manas Üniversitesi’nin rektörü Alparslan Ceylan’ın göreve devam edip etmemesiyle ilgili anlaşmazlık nedeniyle başlayan problem devam ediyor.

Manas Üniversitesi mütevelli heyetinin 25 Nisan’da yaptığı toplantıda Kırgızistanlı üyeler, Ağustos ayında 4 yıldır bulunduğu rektörlük görevindeki süresi dolacak olan Ceylan’ın bir dönem daha devam etmesini istemediğini bildirmişti. Türkiye tarafı ise Alparslan Ceylan’ın bir dönem daha atanmasından yana.

Bu nedenle Ağustos ayında önümüzdeki 4 yıl için bir rektör ataması yapılmazken Üniversite’nin sitesinde halen rektör olarak Ceylan’ın adı yazıyor.

Türkiye tarafının Ceylan’ın göreve devam etmesini istemesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la olan yakınlığının etkili olduğu iddia ediliyor.

“Ticari bağ iddiaları doğru mu?”

İYİ Parti milletvekili Yasin Öztürk, Ceylan hakkındaki iddialarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Öztürk’ün sunduğu soru önergesi şöyle:

“Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, Türkiye ve Kırgızistan tarafından 1997 yılında kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin (KTMÜ) rektörü Alparslan Ceylan’ın, iki ülke arasında krize neden olduğu ile ilgili iddialar ayyuka çıkmıştır.

Türkiye’nin ve Kırgızistan’ın eşit sayıda üyeyle temsil edildiği KTMÜ mütevelli heyetinin 25 Nisan’daki toplantısında; Kırgızistanlı üyeler, 2020’den bu yana rektörlük görevini yürüten Alparslan Ceylan’ın göreve devam etmesini istemediklerini açıkça ifade etmişlerdir.

Bu bağlamda

1. Hakkında birçok “USULSÜZLÜK İDDİASI” olan bu isimde, bu kadar ısrarcı olmanızın gerekçeleri nelerdir?

2. Prof. Dr. Alparslan Ceylan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci derece akrabaları arasında “BİR TİCARİ BAĞ” olduğu iddiaları doğru mudur?

3. Bu ismi bu kadar “VAZGEÇİLMEZ” yapan şey nedir?”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk.

“Eğitim Bakanlığı, Manas Üniversitesi’ni denetlemeli”

Manas Üniversitesi’nin idari yönetimiyle ilgili iddialar Kırgızistan parlamentosunda da gündeme geldi.

Kırgızistan parlamenteri Mirlan Samıykoco, Manas Üniversitesi’nin mevcut yönetiminin, Üniversite’de görev alma yeterliliğine sahip bazı Kırgızistanlı akademisyenlerin başvurularını haksız bir şekilde reddettiğini iddia etti.

Kırgızistan parlamentosu Cogorku Keneş’te konuşan Samıykoco, başvurusu reddedilen Kırgızistanlı akademisyenlerin Üniversite yönetimiyle ilgili savcılığa şikayetçi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Aldığımız bilgiye göre Manas Üniversitesi, Kırgız tarafı açısından sözleşme hükümlerini yerine getirmiyor. Eğitim ve Bilim Bakanlığı denetlemeli. Hocalarımız orada çalışıyor ve öğrencilerimiz bilgi alıyor. Bunun üzerine gidilmeli. Manas Üniversitesi’ne gidilerek konuyla ilgili araştırma yapılmalı.”

Samıykoco’nun açıklaması, Kırgızistan medyasında da geniş yer aldı.

Mirlan Samıykoco.

“Büyükelçi Caparov’u ziyaret etti” iddiası

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki rektör kriziyle ilgili Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan’ın, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’u ziyaret ederek Ceylan’ın bir dönem daha göreve devam etmesinin istendiğini ilettiği; ancak Caparov’un Ceylan’ın göreve devam etmesini reddederek, “Bu konu bizim nezdimizde kapandı” diye yanıt verdiği konuşuluyor.

Diğer yandan Alparslan Ceylan’ın, kendisinin rektörlüğe devam etmesini istemeyen Kırgızistanlı mütevelli heyeti üyeleri için “FETÖ’cü” dediği iddia ediliyor.

Bilal Erdoğan’la mas güreşi yapmıştı

Bilal Erdoğan’a yakın olduğu için göreve devam etmesinin istendiği iddia edilen Alparslan Ceylan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun başkanlığını yürütürken, Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun birçok organizasyonuna katılmıştı.

2016 yılındaki Etnospor Kültür Festivali’nde Bilal Erdoğan ile Alparslan Ceylan mas güreşi oynamış ve 1-1 berabere kalmışlardı.

Geçen yıl Ekim ayında, Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde organize edilen “Türk Devletleri Teşkilatı-Türk Üniversiteler Birliği I. Geleneksel Spor Oyunları”, Manas Üniversitesi’nde düzenlendi.

Organizasyonun açılış töreninden bir gün sonra Bilal Erdoğan ile Rektör Ceylan, Manas Televizyonu’nun özel yayınına birlikte konuk oldu.

Bilal Erdoğan, programda, “Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına kurumsal olarak sahip çıkması da bizi mutlu ediyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına verdiği önemle Kırgızistan’ın spor oyunlarının gelişmesine destek sağladığını görüyor ve kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

- Advertisment -