Ana SayfaDış HaberUluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir talebini kabul etti: “Filistinliler artık...

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir talebini kabul etti: “Filistinliler artık kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya değil. Kıtlığın içerisindeler”

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın 6 Mart’taki ek ihtiyati tedbir talebini kabul etti. Gazze’ye ulaşacak temel insani yardımların askeri veya başka hiçbir surette engellenmemesi ve BM ile tam işbirliği yapılmasına hükmetti.

Uluslararası Adalet Divanı yargıçları, oy birliğiyle İsrail’e, temel gıda malzemelerinin Gazze’deki Filistin halkına daha fazla gecikmeden ulaşmasını sağlamak için gerekli tüm adımları atması talimatını verdi. UAD yargıçları perşembe günü verdikleri kararda, Gazze’deki Filistinlilerin yaşam koşullarının kötüleştiğini, kıtlık ve açlığın yayıldığını söyledi: “Gazze Şeridi’nde, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme’nin uygulanmasına ilişkin davada (Güney Afrika / İsrail), Güney Afrika’nın 6 Mart 2024 tarihli talebinin gereği düşünüldü. Mahkeme, 26 Ocak 2024’ten bu yana, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin feci yaşam koşullarının, özellikle Filistinlilerin karşı karşıya olduğu gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan uzun süreli ve yaygın mahrum olma halinin, daha da kötüleştiğini gözlemlemekte. Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler artık 26 Ocak 2024 Kararı’nda belirtildiği gibi kıtlık tehlikesiyle sadece karşı karşıya değil, kıtlık artık yerleşiyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne göre, halihazırda 27’si çocuk en az 31 kişi yetersiz beslenme ve dehidrasyondan öldü.” Önceki talebin kabul görmemesinin ardından bu karar, İsrail için yasal açıdan bağlayıcılık ifade ediyor.

Mahkeme kararında ayrıca, İsrail’e “Birleşmiş Milletler ile tam iş birliği içinde, acilen ihtiyaç duyulan gıda, su, yakıt ve tıbbi malzeme dahil temel hizmetler ve insani yardımın tüm ilgililer tarafından olması gerektiği gibi sağlanması için ivedilikle gerekli tüm önlemleri almasını ve bunun için de kara yardımı yapılabilecek noktaların sayı ve kapasitelerinin artırılması gerektiğini” söyledi ve İsrail ordusunun Gazzelilerin hukukunu gözetmesini talep etti: “Ordunun, acil ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılması herhangi bir fiil yoluyla engellemek de dahil olmak üzere, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında korunan bir grup olarak Gazze’deki Filistinlilerin herhangi bir hakkını ihlal eden eylemlerde bulunmamasını derhal sağlanmalıdır.”

Adalet Divanı’nın hükmü her ne kadar yasal olarak bağlayıcı olsa da, kararlarını uygulayacak ve uygulatacak bir mekanizması yok.

İsrail’in davaya atadığı İsrail eski Yüksek Mahkeme Başkanı Aharon Barak, “kara geçiş noktalarının artırılması, temel insani malzeme ve hizmetlerin ivedilikle sağlanması” yönündeki kararı onaylarken diğerlerine red oyu verdi fakat kararlar 15-1, 14-2 gibi oranlarla alındı.

Filistin yetkililerine göre İsrail saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 32.500’den fazla insan öldü. 2,3 milyonluk Gazze sakininin yüzde 80’inden fazlası yerlerinden edildi ve İsrail’in bombardımanı ve kara işgali nedeniyle mahalleler yerle bir edildi.

- Advertisment -