Ana SayfaDış HaberYalım Eralp: “Sinn Féin - İrlanda örneğinde olduğu gibi Hamas da bu...

Yalım Eralp: “Sinn Féin – İrlanda örneğinde olduğu gibi Hamas da bu işin bir parçası olacak”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşmasından anladığım kadarıyla artık Gazze ve Filistin otoritesi arasındaki ayrımı sona erdirmek istiyor. Yani, Filistin'i bütünleştirmek istiyor. Bana göre, sonunda Sinn Féin, İrlanda örneğinde olduğu gibi, Hamas da bu işin bir parçası olacak. Tabii sivil olarak. Ateşkes görüşmeleri yılan hikayesine döndü. Biden, "yaklaştık, geliyoruz, oluyor" gibi laflar ediyor, ama ortada bir şey yok. Herkes sıkıldı, umudunu da yitirmiş vaziyette.”

İzlemek için:

Mahmut Abbas’ın Türkiye ziyaretiyle başlayayım. Abbas’ın konuşmasından anladığım kadarıyla artık Gazze ve Filistin otoritesi arasındaki ayrımı sona erdirmek istiyor. Yani, Filistin’i bütünleştirmek istiyor. Bana göre, sonunda IRA, Sinn Féin, İrlanda örneğinde olduğu gibi, Hamas da bu işin bir parçası olacak. Tabii ki sivil olarak, askeri değil. Bu, bana kaçınılmaz gibi geliyor.

İkincisi, ateşkes görüşmeleri… Vallahi, yılan hikayesine döndü. Biden, “yaklaştık, geliyoruz, oluyor” gibi laflar ediyor, ama ortada bir şey yok. Herkes sıkıldı, umudunu da yitirmiş vaziyette.

Gelelim Ukrayna’nın Rusya topraklarına girmesine… Bu, herkes için sürpriz oldu. Amerikalılar bile şaşırmış durumda, sözde. Zelenskiy bir şey söyledi, önemli. “Biz bu işgal ettiğimiz yerleri elimizde tutmak istemiyoruz. Bunu müzakerelerde kullanacağız,” dedi. Yani, ileride Rusya’yla müzakere olduğunda, “Rusya, ver benim topraklarımı, al toprağını” demek istiyor. Tabii burada Alman tanklarının önemli rol oynadığının altını çizmek lazım.

Putin’in Azerbaycan ziyareti… Şu anda da Azerbaycan’da. Putin, neden Azerbaycan’a gitti? Putin, giderek Kafkaslardan dışlandı. Gürcistan ve Ermenistan’a gidemiyor; çünkü her ikisi de Roma Statüsü’nü yani Uluslararası Ceza Mahkemesi statüsünü kabul etmiş durumdalar. Giderse tutuklanması lazım.

Azerbaycan ziyaretinin birkaç sebebi var, bence. Birincisi, Kafkaslara tutunmak. Ticaretini Hazar üzerinden Asya’ya yollamak istiyor, bu yüzden Azerbaycan önemli. İkincisi, Azerbaycan giderek Orta Asya ülkeleriyle beraber hareket ediyor. Toplantılarına da katılıyor. Orta Asya’da bir Orta Asya NATO askeri birliği kuralım fikri, Kazakistan tarafından ortaya atıldı. Bu ne demek? Rusya’nın Orta Asya’dan da tamamen olmasa bile önemli ölçüde dışlanması demek. Ayrıca, Aliyev’in bir fikri var: “Türk devletleri uluslararası planda daha fazla rol oynamalı, yani daha örgütlü bir yapıya girmeliler,” gibi bir ifadesi var.

Komik bir şey anlatacağım. Bana da komik geldi en azından. Tayland’da başbakan, anayasa mahkemesinin kararıyla görevden istifa etti. Neden? Çünkü suç işlemiş birini bakan yaptı. Şimdi, bir tarafta demokratik olmayan Tayland var, öbür tarafta demokratik Amerika’da suç işlemiş bir adam, Trump, aday ve seçilebilirse de başkanlık sarayına oturacak. Bu bana son derece acayip geliyor. Hukukun ne şekilde uygulandığını gösteriyor.

Venezuela’da seçimler konusunda dünyanın önemli bir kısmı, Maduro’nun seçimleri kazandığı kanaatinde değil.

Bangladeş alev alev yandı, başbakan istifa etti.

Hindistan’da, ben bulunduğum için biliyorum, kadınlara yönelik tecavüz ve saldırı yaygın. Bir genç kadın doktorun ırzına geçildi ve öldürüldü. Hindular ayağa kalktı. Hindistan’ı bekleyen esas sorun, ileride Hindu-Müslüman gerginliği. Bu, Hindistan için ölümcül olur diye düşünüyorum.

- Advertisment -