Ana SayfaHaberler15 yaşında göçmen olarak geldi, “Dünya Belediye Başkanı” seçildi

15 yaşında göçmen olarak geldi, “Dünya Belediye Başkanı” seçildi

Dünya Belediye Başkanı 2021 ödülleri sahiplerini buldu. Dünya Belediye Başkanı ödülünü Hollanda’ya 15 yaşında Faslı Müslüman bir göçmen olarak gelen Ahmed Aboutaleb kazandı. 2009’dan beri Rotterdam Belediye Başkanlığını yürüten Aboutaleb ülkesinde göçmen karşıtı ırkçı siyasetçiler tarafından sıklıkla hedef alınıyor. Başkentler kategorisinde ödül alan Mansur Yavaş’ın ödül gerekçeleri arasında, sosyal medyayı şehrinde yaşayanlarla iletişim içinde olmak için aktif kullandığı vurgusu dikkat çekti.

2004 yılından beri Belediye Başkanları Vakfı (City Royal Foundation) adlı uluslararası bir düşünce kuruluşu tarafından iki yılda bir düzenlenen Dünya Belediye Başkanı ödüllerinin yeni sahipleri açıklandı. Organizasyonun en büyük ödülü olan “Dünya Belediye Başkanı 2021” ödülünü, Rotterdam’ın Faslı belediye başkanı Ahmed Aboutaleb ve Fransa’nın Grigny belediye başkanı Philippe Rio paylaştılar.

Kurumdan yapılan açıklamada ödülün 2009 yılından beri Rotterdam Belediye Başkanlığı görevini yürüten Aboutaleb’e verilme nedeninin, kökenleri ve geçmişleri ne olursa olsun tüm vatandaşlara Rotterdam’ın yerlisi olarak muamele etmesi olduğu duyuruldu.

15 yaşında dilini bilmediği Hollanda’ya geldi

Ahmed Aboutaleb 29 Ağustos 1961’de Fas’ın Ben Sidel şehrinde imam bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1976’da ailesiyle birlikte, dilini bilmediği Hollanda’ya göç ettiklerinde 15 yaşındaydı.

Öğrenimini tamamladıktan sonra Hollanda’da Veronica TV, NOS radio ve RTL Nieuws gibi medya kuruluşlarında muhabirlik yaptı.

Aboutaleb, 1998’de Hollanda’da çokkültürlülükle ilgilenen bir enstitü olan Forum organizasyonunun direktörlüğünü yaptı.

Hollanda İşçi Partisi’nden siyasete atılan Aboutaleb sırasıyla Amsterdam belediye meclisinin ilk Faslı üyesi, Hollanda’nın ilk Faslı bakanı ve büyük bir Avrupa şehrinin ilk Müslüman belediye başkanı olma gibi ilkleri gerçekleştirdi.

Aboutaleb belediye başkanı olmadan önce 2007 Şubat-2008 Aralık arasında Sosyal İşler Bakanlığı yapmıştı.

Irkçıların hedefinde

Aboutaleb, Hollanda’nın ünlü aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders tarafından hedef alındığı tartışmalarla da gündeme gelmişti. Wilders, Aboutaleb’in 2007’de bakan olduğu dönemde Hollanda-Fas çifte vatandaşı olmasından dolayı “çifte bağlılık sahibi” diyerek hedef almıştı. 2009’da belediye başkanı olduğu dönemde de Fas’ın başkenti Rabat’ı işaret ederek “Rabat Belediye Başkanı olmalı” demişti.

2015 yılında Wilders’in bir mitinginde “daha az Faslı istiyoruz” diye bağıran bir gruba “bunu halledebiliriz” demesi üzerine Aboudaleb; Wilders’i Faslı göçmenleri nasıl geri göndermeyi planladığını açıkça anlatmaya çağırarak, anlattıktan sonra planları hakkında ne düşündüğümüzü ona söyleyeceğiz demişti.

“Bir Müslüman olarak hala düzenli olarak Hollanda’ya olan sadakatimi kanıtlamam gerekiyor”

Yarışmanın sitesinde, ödüle aday gösterildiği süreçte Rotterdamlılardan Aboutaleb’e gelen sorular ve Aboutaleb’in verdiği yanıtlar yer alıyor.

Aboudaleb, sitede yer alan “Bir göçmen olarak, elde ettiğiniz şeyi elde etmek için daha çok çabalamak, yerli Hollandalılardan daha çok çalışmak zorunda olduğunuzu hissettiniz mi?” sorusuna verdiği yanıtta, yaşadığı problemleri ve o problemleri aşma süreçlerini anlattıktan sonra şu sözleri kaydediyor:

“Bir Müslüman olarak hala düzenli olarak Hollanda’ya sadakatimi kanıtlamam gerekiyor. Bazı insanların sizi vefasız olarak tasvir etmede politik veya başka bir çıkarı vardır.”

Yavaş’ın ödülünde “sosyal medya” detayı

Organizasyonun başkentler kategorisinde verdiği “2021 Dünya Belediye Başkanı” ödülüne Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş layık görüldü. Organizasyondan yapılan açıklamada ödülün “Avrupa ve Asya’nın büyük başkentlerine eşit bir metropol inşa etme çabası ve vizyonu”ndan dolayı Yavaş’a verildiği duyuruldu. Açıklamada Yavaş’ın ödülü kazanma gerekçeleri arasında yolsuzluklarla mücadele ve şeffaf yönetim tarzı, yoksul kesimlere yönelik gıda ve parasal yardımlar, yeşil şehir projelerine yapılan yatırımlar, internet erişimi sınırlı olan bölgelere internet erişiminin arttırması gibi maddelerin yanı sıra şehrinde yaşayanlarla iletişim kurmak için sosyal medyayı aktif kullandığı da yer aldı.

2021 Dünya Belediye Başkanı Jüri Ödülü, Rakka Sivil Konseyi eşbaşkanı Leyla Mustafa’ya verildi. Mustafa’ya ödülün, IŞİD’in işgalinden sonra Rakka’yı yeniden inşa etme çabalarından dolayı verildiği açıklandı.

- Advertisment -