Ana SayfaHaberlerAB Adalet Divanı’ndan Polonya’ya sert yaptırım: Günlük 1 milyon avro ceza

AB Adalet Divanı’ndan Polonya’ya sert yaptırım: Günlük 1 milyon avro ceza

AB Adalet Divanı, Polonya hükümetinin yargı bağımsızlığını ihlal ettiğini bildirerek Polonya Yüksek Mahkemesi’nin Disiplin Dairesi’nin derhal ilgasına karar vermişti. Polonya hükümetinden net bir tarih verilmemesi üzerine sert yaptırım geldi: Mevzuatın değiştirilmediği her gün için 1 milyon avro ceza.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Polonya’nın yargı bağımsızlığı konusundaki problemleri nedeniyle günde 1 milyon avro ödemesine hükmetti.

AB Adalet Divanı kararı, AB yürütme komisyonunun Temmuz ayındaki bir karara uyulmasını sağlamak için “mali cezalar” istemesinin ardından geldi.

Divan, cezanın “Avrupa Birliği’nin hukuk düzenine ve birliğin temel aldığı değerlere, özellikle de hukukun üstünlüğüne ciddi ve onarılamaz bir zarar vermemek için gerekli” olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, Lüksemburg merkezli mahkemenin Polonya Yüksek Mahkemesi’nin işleyişini iyileştirmek için harekete geçene ve yargı bağımsızlığını baltaladığı düşünülen yeni yasaları askıya alana kadar Polonya’ya günlük bir ceza vermesini istemişti.

Ekim ayının başlarında Polonya Yüksek Mahkemesi, AB hukukunun belirli konularda ulusal mevzuata üstünlüğü ilkesini reddeden bir karar vermişti. 100 bine yakın Polonyalı kararı “Biz Avrupalıyız” diyerek protesto etmişti. https://serbestiyet.com/haberler/polexite-hayir-biz-avrupayiz-polonyada-ab-yanlisi-100-bin-kisilik-protesto-72206/

- Advertisment -