Ana SayfaHaberlerDünya“POLEXIT’e hayır, biz Avrupayız!” Polonya’da AB yanlısı 100 bin kişilik protesto

“POLEXIT’e hayır, biz Avrupayız!” Polonya’da AB yanlısı 100 bin kişilik protesto

Polonya’nın başkenti Varşova’da toplanan yaklaşık yüz bin kişi, Polonya Anayasa Mahkemesi’nin AB yasalarının iç hukuka üstünlüğünü reddeden kararını protesto için toplandı. Mitingde “Gitmiyoruz, Avrupa’dayız, biz Avrupayız” sloganları öne çıktı. Avrupa Konseyi eski başkanı ve şimdi muhalefet partisi Sivil Platform'un lideri Donald Tusk, Polonyalıları "Avrupalı Polonya'yı savunmaya" çağırdı. Mahkemenin kararını destekleyen Başbakan Moriacevski “POLEXIT gibi bir gündemimiz yok” dedi

Polonya’da Pazar günü düzenlenen mitinglerde, Polonya Yüksek Mahkemesi’nin, Polonya’nın iç hukukunun AB hukukundan üstün olduğunu belirten kararı protesto edildi.

Ülke genelinde yaklaşık 100 noktada yapılan protestoların en büyüğü, başkent Varşova’daki 100 bin kişinin katıldığı mitingdi.

Yüksek Mahkeme’nin kararı, Polonya’nın AB’den çıkabileceği endişelerini gündeme getirdi, ancak mevcut hükümet böyle bir niyetinin olmadığını söylüyor.

Mahkemenin geçen Perşembe günü aldığı karar, bugüne kadar AB hukukunun iç hukuka üstünlüğünü hedef alan en önemli meydan okumaydı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki kararı desteklediğini fakat iktidar partisi olarak AB’den çıkma (Polexit) gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

“Muhalefetin Polonya’nın Avrupa’daki konumuna dair hiçbir fikri yok”

Morawiecki, AB yanlısı mitinglerin ardından Facebook’ta, “Muhalefetin Polonya’nın Avrupa’daki konumuna dair hiçbir fikri yok” dedi.

Pazartesi günü, Avrupa Komisyonu’nun endüstri sorumlusu Thierry Breton, mahkeme kararından sonra bir Polexit olacağına “bir saniyeliğine” bile inanmadığını söyledi.

Bakan, yeni AB yasaları için teklifleri hazırlayan komisyonun, hangi önlemin alınacağına karar vermeden önce kararı analiz edeceğini söyledi. Komisyon daha önce Polonya’yı AB yasalarıyla uyumlu hale getirmek için tüm yetkilerini kullanacağı konusunda uyarmıştı.

‘Gitmiyoruz. Avrupayız, bu bizim Avrupamız’

Kamuoyu yoklamaları, Polonyalı seçmenler arasında AB üyeliğine sürekli ve güçlü bir desteğin olduğunu gösteriyor.

Bu destek Pazar günü muhalefetteki politikacılar, aktivistler ve sanatçıların gösterilere katılmasıyla pekişti. Başkentteki mitingde, Avrupa Konseyi eski başkanı ve şimdi muhalefet partisi Sivil Platform’un lideri Donald Tusk, Polonyalıları “Avrupalı Polonya’yı savunmaya” çağırdı.

1944’te Nazi Alman işgaline karşı Varşova Ayaklanmasının 94 yaşındaki gazisi Wanda Traczyk-Stawska da bu etkinliklerden birinde AFP’ye konuştu, “Burası bizim Avrupa’mız ve kimse bizi oradan çıkaramayacak” dedi.

BBC’ye demeç veren bir başka protestocu Janusz Kuczynski, ülkenin geriye gitmesinden endişe ettiğini söyledi: “Kötü günlerin geri gelmesinden korkuyorum. O zamanlar özgürlük yoktu.”

- Advertisment -