Ana SayfaDış HaberAB, “Yabancı ajan yasası” yüzünden Gürcistan’ın üyelik sürecini rafa kaldırdı

AB, “Yabancı ajan yasası” yüzünden Gürcistan’ın üyelik sürecini rafa kaldırdı

Ülke genelinde protestolara neden olan ve benzerini Putin Rusya’da uyguladığı için “Rus Yasası” olarak bilinen “Yabancı ajan yasası”nı yürürlüğe sokan Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik süreci askıya alındı. Gürcistan ordusuna yapılacak 30 milyon euroluk yardımın da dondurulduğunu açıklayan AB Gürcistan Büyükelçisi Paweł Herczyński: “Bu sadece ilk adım, başka adımlar da olacak.”

Avrupa Birliği’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, başkent Tiflis’te yaptığı açıklamada Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin askıya alındığını duyurdu.

“Yabancı etkinin şeffaflığına ilişkin yasa, geriye doğru atılmış bir adım”

Ülke genelinde protestolara yol açan ve çok sayıda ülkenin endişelerini bildirdiği “yabancı ajan yasası”nın kararda etkili olduğunu söyleyen Herczynski şu ifadeleri kullandı:

Ne yazık ki Gürcistan’ın Avrupa Birliği üyeliği şu anda askıda Mevcut Gürcistan hükümetinin niyetleri AB liderleri için belirsiz. Yabancı etkinin şeffaflığına ilişkin yasa bariz bir şekilde geriye doğru atılmış bir adım.” 

Büyükelçi, “AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Gürcistan’da muhaliflerin, karşıt görüşleri bastırmak için kullanılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı “yabancı etki” yasa tasarısı 30’a karşı 84 kabul oyuyla parlamentoda kabul edilmişti. 

Yasa tasarısına karşı düzenlenen protestolarda çok sayıda kişi yaralanmış ya da gözaltına alınmıştı.

Muhaliflerin “Rus yasası” diyerek eleştirdiği yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların “yabancı etki ajanı” olarak kaydedilmesini öngörüyor.

- Advertisment -