Ana SayfaDış Haber“ABD, S-400’lerin İncirlik Üssü’ne koyulması karşılığında Türkiye’yi F-35 programına geri almayı teklif...

“ABD, S-400’lerin İncirlik Üssü’ne koyulması karşılığında Türkiye’yi F-35 programına geri almayı teklif etti”

Yunan gazetesi Kathimerini, ABD’nin Türkiye’ye S-400’leri İncirlik Üssü’nde ABD kontrolüne vermesi halinde F-35 programına tekrar dahil olma teklifinde bulunduğunu öne sürdü. İki tarafın da teklife olumlu baktığı ve bu hafta New York'taki BM Genel Kurulu’nda oturum aralarında görüşmelerin süreceği iddia edildi.

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla başlayan krizin çözümü için bir teklif sundu. 

Teklife göre, S-400’ler’in İncirlik Üssü’nde, ABD kontrolünde kalması karşılığında Türkiye tekrardan F-35 programına dahil edilecek.

Söz konusu teklif ile Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşma da ihlal edilmemiş olacak.

“İki taraf da olumlu bakıyor

Haberde her iki tarafın da teklife sıcak baktığı belirtiliyor.

Gazeteye konuşan eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin,  Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerinin Temmuz ayında teklifi üst düzey Türk yetkililere sunduğunu söyledi:

“Kaynaklarım, 1-2 Temmuz 2024’te Türkiye’ye yaptıkları ziyarette, uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu savunma bakan yardımcısı Celeste Wallander ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Başkan’ın özel danışmanı ve Avrupa kıdemli direktörü Michael Carpenter’ın yakın zamanda Türk mevkidaşlarıyla F-35 anlaşmasını yeniden canlandırmayı tartıştıklarını söylüyor. Rubin, F-35 programına yeniden girme karşılığında Türkiye’den S-400’leri ABD’ye teslim etmesini veya İncirlik üssündeki ABD kontrolündeki sektöre aktarmasını talep ettiler.”

Kathimerini’nin, müzakerelerin son durumu hakkında sorduğu soruya Pentagon sözcüsü Javan Rasnake, “2019’dan bu yana Türkiye’ye S-400 sistemini satın alma konusundaki tutumumuzu ve bunu yapmanın sonuçlarını ve mevzuatta yer alan sonuçlarını aktardık. ABD’nin bu konudaki tutumunda veya mevzuatında herhangi bir değişiklik olmadı” yanıtını verdi.

Kathimerini’ye konuşan kaynaklar, görüşmelerin bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu oturum aralarında devam etmesinin beklendiğini söyledi.

- Advertisment -