Serbestiyet: Merkez Bankası yönetimindeki değişiklik ve onu izleyen bir dizi gelişme, ekonomi alanında yıllardır sürdürülen ve eleştirilen ekonomi politikalarında radikal düzenlemeler yapılabileceğine dair bir izlenim oluşturdu. Sizce bu beklenti gerçekçi mi? Erdoğan bir geri dönüş yapabilir mi?
Ali Bayramoğlu: Albayrak’ın gidişi, ekonomi yönetiminin değişmesi, Erdoğan’ın grup konuşmasında “Faizi enflasyon düzeyinde tutmaya mecburuz” sözleri ve piyasaların bunlara verdiği olumlu tepkiler, evet, akla bu soruyu getiriyor.
En azından ekonomi politikalarında piyasa ekonomisi kurallarına dönülür mü? Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi, şüphe yok ki, siyasi dengeleri iktidar cephesi lehine etkileyecek bir gelişme olur.
Ancak böyle bir ihtimalin ekonomiyi aşan, yönetim anlayışıyla ilgili kuralları ve koşulları olduğunu unutmamak gerekir.
İlk koşul olarak, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin, iktidarın popülist taleplerine göre değil, piyasanın kurallarına göre davranacak bir özerkliğe tekrar sahip olması gerekir.
İkinci koşul, piyasanın dirilmesi, yatırımların artması, işsizliğin azalması için ülkenin hukuk devleti iklimine geri dönmesi, en azından bunun sinyallerinin vermesidir.
Psikolojik ve politik olarak otoriterliğe tam angaje olan, büyüme-oy takıntısına sahip Erdoğan’ın pragmatizminin sınırlarının bu noktaya ulaşacağını sanmıyoruz. Bununla birlikte, kan kaybını engellemek için piyasa ekonomisine doğru palyatif ve geçici adımların atılması da kuvvetli bir ihtimaldir. Velhasıl, sahnede küçük dekor değişiklikleriyle devam edilecek gibi görünüyor.