Ana SayfaHaberlerGündemAntalya’daki ırkçı cinayet İstanbul’da protesto edildi: “Göçmenler günah keçisi yapıldı”

Antalya’daki ırkçı cinayet İstanbul’da protesto edildi: “Göçmenler günah keçisi yapıldı”

Antalya Serik’te sokakta yürürken üç kişinin saldırısı sonucu öldürülen 17 yaşındaki Ahmet Handan El Naif için İstanbul Şişhane’de sivil toplum örgütleri gösteri yaptı.

Basın açıklamasını izlemek için: 

İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğündeki protestoya HDP 27. Dönem İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, EMEP Eski Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de katıldı. 

Kalabalık adına İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri konuştu: 

“Kayseri’de 3 gün önce bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılması haberi üzerine kışkırtılan grupların, Suriyelilerin yaşadığı mahallelere saldırıp araçları ve evleri yakmaları, iş yerlerini talan etmeleriyle başlayan olaylar, istismar olayının ötesinde açık bir göçmen düşmanlığı saikiyle ve göçmenlerin can güvenliklerini tehdit eder boyutta yayılarak devam etti. Nitekim dün Antalya’da Ahmet Handan El Naif isimli bir göçmen sokakta yürürken öldürüldü. Kayseri’den sonra Konya, Antalya, Hatay, Gaziantep, İstanbul gibi diğer şehirlere de yayılan saldırıların önlenmemesi, devamında Suriye’de Türkiye aleyhine başlayan olaylar, ortak değerleri bulunan ve bir arada yaşamak zorunda olan halkları karşı karşıya getirmiş, toplumsal barışa onarılmaz yaralar açmıştır.”

“Günah keçisi haline getirilen göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğiz.”

“Olayların Türkiye’de ve Suriye’de yayılarak devam ediyor olması ve büyütülen ırkçı kampanya aynı zamanda pogrom benzeri olayların yaşanma ihtimalini de güçlendirmektedir. Bugün göçmenlerle dayanışma iradesiyle bu meydanda bir araya gelenler olarak, devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen bu nefret saldırılarının durdurulmasını, onarıcı adalet ilkeleri doğrultusunda adalet mekanizmalarının işletilmesini istiyoruz. Günah keçisi haline getirilen, saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğimizi duyuruyoruz.”

Basın açıklamasına imza atan kurumların listesi şöyle: Antikapitalistler, Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, DEM Parti Göç ve Mülteciler Komisyonu, DSİP, Eko Anarşistler, Ekoloji Birliği, Emek ve Adalet Platformu, EnternasyonalDayanışma, Göç Araştırmaları Derneği, Göç İzlemeDerneği, Göçmen Sendikası Girişimi, Halkların KöprüsüDerneği, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De, İşçi Demokrasi Partisi, İşçi Emekçi Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu, İnsanHakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları GündemiDerneği, İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, İzmir Müzisyenler Derneği, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, Jineps Gazetesi, KadınDayanışması, Marksist.org, Mülteci Medyası, Özgürlükİçin Hukukçular Derneği, Sınırsız Dayanışma, ValidebağDirenişi, Validebağ Savunması, Yaşamak Sosyal Alan veDayanışma Derneği, Yeşil Sol Parti MültecilerleDayanışma Çalışma Grubu.

- Advertisment -