Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun iç bölgelerinde yağışlar beklense de uzmanlar; Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu’da sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyredeceğini belirtiyor. Ayrıca Trakya, İç Ege ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkacağı, diğer yerlerde ise 35-40 arasında olacağı tahmin ediliyor. Peki neden bir anda ekstrem sıcakların etkisi altına girdik?
Konuyla ilgili Hürriyet’ten İsmail Sarı’ya konuşan Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Artık eski bahar ayları, kış ve yaz mevsimlerini görmemiz hayal oldu. Dünya iklimi gün geçtikçe değişiyor. Atmosferde meteorolojik olaylarda farklılıklar görülüyor. Bu farklılıklar dünya insanının yaşantısını olumsuz etkiliyor. Özellikle küresel ısınma, hava basınç sistemlerini etkileyerek mevsime göre farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor” dedi.
Son zamanlarda yaşanan ekstrem sıcaklık için Omega blokajı vurgusu yapan Dr. Özdemir, “Bugünlerde Omega blokajının yüksek basınç sırtı ülkemiz üzerinde yer alıyor. Bu da havanın aşırı sıcak ve kurak geçmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Omega blokajı, iki alçak basınç merkezinin orta kısmına sıkışmış yüksek basıncın uzun süreli etkili olduğu sisteme deniyor. Yunanca ‘Omega’ harfine benzediği için bu isimle anılıyor. Omega blokajında, uzun süre güneyden gelen sıcaklar nedeniyle sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.
Dr. Güven Özdemir, “Rüzgârların güneyli olması ve Afrika üzerinden toz taşınımıyla beraber ‘cehennem çöl sıcaklarının’ gelmesi, ülkemizde hava sıcaklığının neredeyse afet boyutuna ulaştırmaya başladı. Bu aşırı sıcaklarla mücadeleye alışmamız gerekiyor. Ormanlarımız başta olmak üzere yeşil alanlarımızı ve ekili arazilerimizi korumaya almalıyız” uyarısında bulundu.
İki güne dikkat
Tüm dünyada ve ülkemizde yüksek sıcaklıkların ve kuraklığın hız kesmeden devam edeceğini söyleyen Dr. Güven Özdemir, “Çarşamba ve perşembe günü sıcaklıklar İstanbul’da 35-36 derecelere yükselirken Eğe ve Akdeniz de 37-39 dereceleri görecek. Ani sıcak hava ataklarıyla da 40 derecenin üstüne yükselme ihtimali de göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı.
Temmuz ve ağustos aylarında yağış görme ihtimalinin olduğunu söyleyen Dr. Özdemir, “Mevsimine göre normal yağışlar görebiliriz. Fakat yerel olarak kısa süreli ani sağanak yağışlar, sel, hortum, kuvvetli rüzgâr ve fırtınalarla karşılaşma olasılığımız da oldukça yüksek” dedi.