Ana SayfaHaberlerAvrupa Konseyi’nden gençlik delegesi Enes Hocaoğulları’nın tutuklanmasına kınama: “İfade özgürlüğünü hiçe saymak…”

Avrupa Konseyi’nden gençlik delegesi Enes Hocaoğulları’nın tutuklanmasına kınama: “İfade özgürlüğünü hiçe saymak…”

Avrupa Konseyi Gençlik Delegesi Enes Hocaoğulları, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa Konseyi’nden resmi kınama açıklaması: “Kongre Genel Kurulu’nda dile getirilen görüşler nedeniyle bir kişinin tutuklanması ve hakkında suçlama yöneltilmesi, ifade özgürlüğünün temel hakkını hiçe saymaktadır.”

Avrupa Konseyi Gençlik Delegesi ve Enes Hocaoğulları, dün (5 Ağustos) Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Türkiye’ye giriş yaptığı sırada gözaltına alındı.

Hocaoğulları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına protesto için Saraçhane eylemlerinin devam ettiği günlerde Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada Konsey’i Türkiye’de belediye başkanlarının tutuklanması ve protestoculara polis müdahaleleriyle ilgili harekete geçmeye çağırmıştı.

Avrupa Konseyi’ndeki konuşması nedeniyle “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla gözaltı alınan Hocaoğulları, sulh ceza hakimliği kararıyla tutuklandı.

“İfade özgürlüğünün temel hakkını hiçe saymaktadır”

Avrupa Konseyi, Hocaoğulları’nın tutuklanması üzerine resmi bir kınama açıklaması yayınladı. Konsey’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Kongre Genel Kurulu’nda dile getirilen görüşler nedeniyle bir kişinin tutuklanması ve hakkında suçlama yöneltilmesi, ifade özgürlüğünün temel hakkını hiçe saymaktadır.”

- Advertisment -