Agos’un haberine göre, gazetelere resmi ilan dağıtımında yetkili devlet kurumu olan Basın İlan Kurumu, azınlık basınına resmi ilan vermemesine karşılık olarak, 2011 yılından bu yana maddi yardımda bulunuyordu. Bu yardım kararı Basın İlan Kurumu’nun genel kurullarında karara bağlanıyor.
Kurum genel olarak yılın son genel kurulunda bu yönde bir karar alıyor. Ancak kurum 18 Kasım 2020’de düzenlenen yılın son genel kurulunda bu yönde bir karar almadı. Genel kurul kararında bir sonraki kurulun 2021 Şubat ayında yapılacağı belirtildi.
Destek verilmemesinin nedeni bilinmiyor
Pandemi döneminde daha da zor koşullarda yayın yapmaya çalışan azınlık gazeteleri geçen aylarda Basın İlan Kurumu’na çağrıda bulundu ve her yıl yapılan yardımın öne çekilmesini talep etti.
Basın İlan Kurumu’nun hangi gerekçeyle bu yıl yardımda bulunmadığı bilinmiyor. Kurum son olarak 28 Kasım 2019’da yapılan bir önceki genel kurulda “Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde sayılan Ermeni, Rum ve Yahudi toplulukları tarafından ülkemizde yayınlanan gazetelere destek verilecek” kararı almıştı.
BİK, söz konusu desteği Lozan Antlaşması ile tanımlanan azınlık topluluklarını kıstas alarak, söz konusu toplulukların çıkardıkları günlük, haftalık, aylık gazete ve dergilere veriyor.
1970’lere kadar resmi ilan alan azınlık gazeteleri sonraki yıllarda ilan alamaz hale gelmişti. 2011 yılında Apoyevmatini gazetesinin maddi koşulların zorluğuna dair yaptığı açıklamadan sonra Basın İlan Kurumu resmi ilan yerine her yıl madde destek verme yoluna gitmişti.
Koronavirüs ve azınlık gazeteleri
Bianet’ten Hikmet Adal, koronavirüs sürecinde azınlık gazetelerinin mücadele etmek zorunda kaldığı sorunları gündeme taşımıştı.
Haberinde Türkçe-Ermenice yayın yapan Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Türkçe-Süryanice yayın yapan Sabro gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni David Vergili, Türkçe- Ladino dilinde yayın yapan Şalom gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas ve Türkçe ile Kuzey Kafkas dillerinde yayın yapan Jıneps gazetesinden Serap Canbek ile konuşmuştu.
Okuyucuların online yayıncılığa sıcak bakmadığını ve insanların gazetelerini ellerinde istediğini belirten yayın yönetmenleri kendileri için bir başka sorunun koronavirüs nedeniyle reklam ve ilan gelirlerini kaybetmek olduğunu söylemişti.
Kaynak: Agos/ bianet