Ana SayfaDış HaberBiden'dan Ukrayna'nın uzun menzilli silahlarla Rusya’yı vurması için onay çıktı

Biden’dan Ukrayna’nın uzun menzilli silahlarla Rusya’yı vurması için onay çıktı

Görevini Donald Trump’a devretmeye hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya Rusya sınırları içinde saldırı düzenlemesi için güçlü ATACMS Balistik Füzelerini kullanma yetkisi verdi. Karar, Ukrayna’ya karşı savaştığı öne sürülen Kuzey Kore askerleri nedeniyle alındı. Eylül ayında Putin, bu füzelerle Rusya topraklarına yapılacak bir saldırının, “çatışmanın özünü, doğasını değiştireceğini” söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın ABD yapımı Ordu Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) Rus topraklarında kullanma izni verdi. İzinle, Ukrayna’ya Amerikan yapımı uzun menzilli ATACMS taktik füze sistemleri konuşlandırılacak.

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos’ta sınırındaki Rusya’nın Kursk bölgesine sürpriz bir operasyon başlatmıştı.

New York Times’da Pazar günü yayınlanan bir haberde, Biden’ın bu kararı Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı savaş alanına sürüldüğü öne sürülen Kuzey Kore askerleri sebebiyle aldığı belirtildi.

Ukraynalıların Harkov’u savunmasına yardımcı olmak için Biden, yaklaşık 50 mil menzile sahip Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi’ni (HIMARS) doğrudan sınırın öte tarafındaki Rus kuvvetlerine karşı kullanmalarına izin vermişti. Ancak ABD yönetimi, Ukraynalıların Harkov’u savunmak için yaklaşık 190 mil menzile sahip daha uzun menzilli ATACMS’leri kullanmalarına izin vermemişti.

ATACMS Füzesi nedir?

ATACMS, süpersonik bir füze sistemidir ve azami menzili yaklaşık 305 kilometredir. Ukrayna, aylardır bu güçlü füzeleri Rusya topraklarına karşı kullanma izni talep ediyor ve bu silahların, kısıtlı durumdaki Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya içindeki bölgelere saldırmasına ve Kremlin’in savaş makinesine zarar verecek hedefleri vurmasına olanak tanıyacağını savunuyor. İkinci bir ABD’li yetkili, Biden’ın ATACMS onayının “sahada çok spesifik ve sınırlı bir etkisi” olacağını belirtti.

Putin’in kırmızı çizgisi ATACMS

Putin, ATACMS kullanımını kırmızı çizgi olarak görüyor. Eylül ayında, bu füzelerle Rusya topraklarına yapılacak bir saldırının, muhtemelen ABD hedefleme desteğini içereceğini belirterek, “çatışmanın özünü, doğasını değiştireceğini” söyledi ve ülkesinin misilleme yapacağı uyarısında bulundu. O ayın ilerleyen günlerinde, ABD tarafından sağlanan uzun menzilli silahların Rus topraklarında kullanımı konusunda örtülü bir tehdit olarak yorumlanan bir adım atarak Rusya’nın nükleer doktrinini revize etti.

- Advertisment -