Türkiye’nin önde gelen insan hakları hukukçularından Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin, 28 Kasım 2015’te, tarihi Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan korunması amacıyla yaptığı basın açıklamasının ardından öldürülmesiyle ilgili dava bugün başladı.
Eşinin ölümünden sonra hukuk fakültesi okuyarak mezun olan ve şu an stajyer avukatlığını sürdüren Türkan Elçi, davada müşteki sıfatıyla yer alıyor.
Saat 11’de başlayan duruşmada Mahkeme, davaya katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının dinlenmesine karar verdi. Elçi ailesinin avukatı Fikret İlkiz’in bu karara usule aykırılık gerekçesiyle itirazı, mahkeme tarafından geri çevrildi.
Savunmalar SEGBİS’le alınıyor
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada polis memuru 3 sanık bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek, PKK’lı firari sanıklar ise olası kastla adam öldürmekle suçlanıyor.
Daha önce duruşmaya SEGBİS üzerinden katılması kararlaştırılan polis memuru sanıklar, savunmalarını bulundukları yerden vermek istediler.
Elçi’nin avukatları SEGBİS kullanımının istisnai bir durum olduğunu ifade ederek itiraz ettiler. Avukat Orhan Kemal Cengiz, “SEGBİS konusunda ısrarcıysanız biz avukatlar olarak SEGBİS salonlarında bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Avukat Tuğçe Duygu Köksal, SEGBİS kullanımıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararını okurken, Türkan Elçi’nin vekili Avukat Erkan Şenses SEGBİS ekranının en az 15 metre uzakta olduğunu belirterek, sanıkları göremediklerini söyledi. Amnesty’den yapılan açıklamaya göre, sanıklar duruşma salonunda bulunan televizyon ekranının 1/20’sinde gösteriliyor.
Sorgu sırasında sanıklar ile aynı yerde bulunmak istediklerini belirten Şenses, bu konuda ilettikleri yazılı talebin hâlâ karara bağlanmadığını söyledi.
Elçi ailesinin avukatlarının itirazına rağmen, savcılık da sanıkların SEGBİS yoluyla katılmaları yönünde mütalaa verdi.
“Özen göstermiyorsunuz”
Bunun üzerine Elçi ailesinin avukatları, duruşmaya SEGBİS’le bağlanan sanıkların bizzat yanında bulunacak ve talimat yoluyla yüz yüze sorgu yapacak naip hakim belirlenmesini talep etti. Fakat mahkeme, naip hakim uygulamasının zorunlu olmamasından hareketle bu talebi de reddetti.
Elçi ailesinin avukatları, mahkemeye “Bir baro başkanının öldürülmesiyle iligli bu dosyayı mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” itirazında bulundu. Mahkeme itirazı müzakere etmek üzere duruşma salonundan ayrıldı.
Gizli tanık: PKK’lı birisi öldürdü
Bu arada Gökçer Tahincioğlu’nun dün T24’te yayımlanan haberine göre, iddianameye yeni bir delil daha eklendi. Buna göre, PKK’lı olduğu iddia edilen Uğur Yakışır, Tahir Elçi’yi öldürmekle suçlanıyor. Suçlamaya sadece “İ61BR10KM55TM46Z” kod isimli olduğu iddia edilen bir gizli tanığın “Bu örgüt mensubunu haki XIZGİNAS kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır” ifadesi dayanak oluşturuyor. Mahkeme, iki davayı birleştirerek, gizli tanığın dinlenmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi.
(Amnetsy Türkiye, @tahirelcidavasi)